HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Január 22. - A magyar kultúra napja - Liszt-év nyitóhangverseny - Liszt filmsorozat 1. - Cseh Tamás szülinapja

mediatar 2011.01.22. 08:35

 

A Magyar Televízió január 22-én, a mayar kultúra napján csúsztatott élő adásban közvetíti a Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából adott nagyszabású koncertet a Müpából. A Liszt-év nyitóhangversenyét 21 órától adja az m1, a Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepli a zenei világ 2011-ben. Az emlékév nyitóhangversenyén az életmű egyik legavatottabb tolmácsolója, a zongoraversenyeket hangszer mellől dirigáló Kocsis Zoltán olyan alkotásokat is vezényel a Nemzeti Filharmonikusok élén, amelyek a zeneszerző Magyarországhoz fűződő szoros kapcsolatát dokumentálják. Ilyen például az 1853-ban, Erkel Ferenc vezényletével bemutatott Magyar fantázia, amelyet a fiatal zongoristageneráció egyik kiemelkedő tehetsége, Farkas Gábor közreműködésével hallhatunk. 

 

Az est második részében az 1867-ben írt Koronázási mise hangzik el: a vallásos karakter mellett szintén fontos szerepet kapnak benne magyaros motívumok, s tudni lehet róla, hogy színgazdagsága, egyszerűsége az új magyar királyt, Ferenc Józsefet is megragadta. A Nemzeti Filharmonikusok nyitóhangversenye 2011. január 22-én, 19.30-tól indul a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, a Magyar Televízió 120 perces, csúsztatott élő adását 21 órától láthatják a nézők az m1-en.

 

http://premier.mtv.hu/Hirek/2011/01/22/06/A_magyar_kultura_napja__Himnusz_Darvas_Ivantol_.aspx

 

 

*****

Este fél nyolctól látható az m2-n az 1982-ben, nemzetközi koprodukcióban készült Liszt Ferenc című 16 részes tévéfilmsorozat első epizódja. Szinetár Miklós szombatonként látható életrajzi filmjében Hegedűs D. Géza alakítja az ifjabb és – szintén – Darvas Iván az idősebb zeneszerzőt. A sorozat további részeit szombatonként vetíti az m2. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liszt Ferenc

 

Az üstökös évében született

magyar-német-olasz-francia-angol tévéfilmsorozat (1982)

Szereplők:


Hegedűs D. Géza (ifj. Liszt Ferenc)
Darvas Iván (id. Liszt Ferenc)
Marschek Gabriella (Carolyne Wittgenstein)
Sinkó László (Liszt Ádám)
Andrea Bürgin (Marie D'Agoult)
Tordai Teri (Olga Meyendorf)
Gálffi László (Chopin)
Venczel Vera (Anna, Liszt Ádám felesége)
Pap Vera (Anna)
Székhelyi József (Berlioz)
Bartal Zsuzsa (Lilline)
Usztics Mátyás (Spiridion)
Szabó Sándor (Saint-Crique gróf)
Kenderesi Tibor (Cherubini)
Eszenyi Enikő (Olga Janina)
Hans Wolfgang Zeiger
Bálint György
Láng József
Kun Vilmos
Temessy Hédi

rendező: Szinetár Miklós
forgatókönyvíró: Maróti Lajos
operatőr: Kende János
vágó: Szécsényi Ferencné

 

 
 
*****


CSEH TAMÁS

/1943-2009/

1943. január 22-én született Budapesten, de 13 éves koráig a Fejér megyei Tordason élt. Az érettségi után a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, majd az egri Tanárképző Főiskolát és a Képzőművészeti Főiskolát végezte el.

1967 és 1974 között rajzot tanított egy budapesti általános iskolában.

1970 óta Bereményi Gézával közös dalok szerzője és előadója.

1972 és 1977 között a Huszonötödik Színház tagja, 1977 és 1978 között az Új Tükör Pinceklubban és az Egyetemi Színpadon tart önálló dalesteket. 1982 és 1998 között a Katona József Színház tagja volt. 1998-tól a Bárka Színház társulatának tagja.

 

Első lemeze 1976-ban jelent meg Levél nővéremnek címmel, amelyet azAntoine és Désiré, A FehébabátakarodójaMűcsarnokFrontátvonulás,JóslatUtóiratMélyrepülésVasárnapi népÚj dalokNyugati Pályaudvar,Levél nővéremnek II.A telihold dalaiJóslat a metrónA véletlen szavai,Az igazi levél nővéremnek és Ady követett.

1988-ban Az év lemeze díjat, 1992-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét, 1993-ban pedig Liszt Ferenc díjat kapott. 2001-ben vehette át a Kossuth díjat. 2008 májusától a VIII. kerület, 2009 áprilisától Bakonybél község díszpolgára.

Hosszan tartó, súlyos betegség után, 2009 augusztus 7-én, Budapesten halt meg.

 

http://www.cseh-tamas.hu/index.php

 

*****

 

Cseh Tamás Emlékkoncert a Millenáris Központban

2011. január 22-én a Magyar Kultúra Napján, amely egyben Cseh Tamás születésnapja is, nyolc kiváló színész részvételével nagyszabású koncertet rendeznek a Millenárison. A felkért szereplok: Udvaros Dorottya, Kulka János, Für Anikó, Nagy Péter, Holecskó Orsolya, Szemenyei János, Tompos Kátya, Hrutka Róbert és zenekara. A rendezést a dalok szövegírója, Bereményi Géza vállalta, a zenei rendező Hrutka Róbert. A közel ezer Cseh Tamás dal közül teljesen új hangszerelésben szólalnak meg majd a slágerek, és néhány meglepetés és filmbejátszás is helyet kap a műsorban.

Az estről Január 23.-án, vasárnap az M1-en láthatnak összefoglalót 21:00-tól.

 

 

 

http://www.oszk.hu/index_hu.htm

 

 

 

Címkék: a magyar kultúra cseh napja tamás január liszt filmsorozat oszk 22. szülinapja nyitóhangverseny liszt év

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr862604277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása