HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Bogányi Gergely ismét Debrecenben

mediatar 2011.02.17. 15:19

 2011. február 17. 19.30

A Debreceni Filharmonikus Zenekar hangversenye

(Rubányi Vilmos bérletsorozat)


Műsor:


Brahms: d-moll zongoraverseny
Rachmanyinov: II. szimfónia


Közreműködik:

Bogányi Gergely - zongora


Vezényel: Kocsár Balázs


Helyszín: Debrecen, Kölcsey Központ (Hunyadi u. 1-3.)

*****

Egy friss interjú:

2011. 02. 16.
"Az összefogás segíti a túlélést" - interjú Bogányi Gergellyel
A gazdasági válság az oktatást, az oktatási intézményeinket sem kímélte, kíméli még most sem. Éppen ezért nagyon nehéz az iskolák igazgatóinak, hogy a fennmaradáshoz, működéshez szükséges és elégséges pénzt előteremtsék. Nincs ezzel másként a szobi Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője, a világhírű zongoraművész, Bogányi Gergely sem: koncertjei, fellépései alatt sem feledkezik meg egyetlen percre sem az iskolájáról és az ott tanuló diákok sokaságáról.
- Az ember azt hihetné, hogy abban az iskolában, ahol egy világhírű zongoraművész az igazgató, minden rendben van. Tényleg minden rendben van Szobon?

Bogányi Gergely: - Bárhol járok az országban, bármelyik kollégával beszélek, mindenhol ugyanaz a helyzet: baj van az oktatásban. Azonban Szobon tapasztalok valamit, ami minden gondon átsegít minket, és ez az összefogás. Közösen keressük a megoldást a problémáinkra, és biztos vagyok abban, hogy győztesen kerülünk ki ebből a küzdelemből. És nem csak mi, hanem a város is.

- A tavalyi önkormányzati választások eredményeképpen megváltozott a városvezetés összetétele. Érez valamit emiatt az Ön által irányított zeneiskola?

Bogányi Gergely: - Példaértékű mindenki számára, ahogy az előző és a jelenlegi városvezetés segíti a szobi iskolák, köztük a zeneiskola működését. Abszolút érezni minden cselekedetükből, hogy fontos számukra valamennyi oktatási intézmény.

- Ön két ember munkáját végzi: egyszer zongoraművészként kápráztatja el a világot, máskor diákjaiért aggódó igazgató...

B. G.: - Én akkor is iskolaigazgató vagyok, amikor a világ valamelyik pontján éppen Liszt Ferenc valamelyik művét adom elő egy koncertteremben. Sosem feledkezem meg a diákjaimról, és most lehet, hogy lehetőséget tudok biztosítani ahhoz, hogy a Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény anyagi háttere biztossá váljon. Ugyanis amikor legutóbb Damaszkuszban jártam, felkértek arra, hogy építsem ki az ottani zenei iskolai hálózatot. Most ismét kiutazom, hogy négy nap alatt megtekintsem a helyszíneket, illetve az ottani kollégákkal kidolgozzam a követendő stratégiát. Remélem, képes leszek mindent elintézni a rendelkezésemre álló négy nap alatt. Sokszor direkt vagy indirekt módon koncertezem az iskola javára, legutóbb egy igen értékes iskolai zongorát sikerült az intézményünk számára megszerezni.

- Iskolát irányít, zenét oktat, koncerteket ad szerte a nagyvilágban. Miként lehet ezt bírni?

B. G.: - Művészet, miként bírom ezeket a feladatokat, hisz napi 15 órát dolgozom minimum. Gyakorolni is csak a külföldi útjaimon van időm, legutóbb például két héten keresztül turnéztam, felléptem többek között Londonban, német városokban, Törökországban és Görögországban.

- Mikor láthatjuk, hallhatjuk újra itthon?

B. G.: - Márciusban Vácon lépek fel a Tavaszi Fesztiválon, ott találkozhat velem a közönség. Utána egy hosszabb dél-amerikai turnéra indulok.

Dunakanyar Régió - Molnár

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr392668135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása