HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

26. Bárdos Szimpózium, 2011

mediatar 2011.03.24. 13:20

 A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Szolfézs−Zeneelmélet, Karvezetés Tanszéke 2011. március 25-27. között 26. alkalommal rendezi meg szakmai találkozóját, a Bárdos Szimpóziumot. A találkozó bemutató tanításaival, zenepedagógiai és zenetudományi előadásaival, kóruskoncertjeivel idén is az iskolai énektanárok, szolfézstanárok és kórusvezetők szakmai továbbképzését szolgálja, ugyanakkor lehetőséget biztosít a szakemberek  tapasztalatcseréjére, személyes találkozására is.

 

A Bárdos Szimpóziumra várjuk az alsó- és középfokú ének-zeneoktatás, szolfézs- és zeneelmélet-tanítás és a kórusvezetés szakembereit, valamint a pályára készülő fiatalokat.

Szimpózium helyszíne a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MŰSORTERV

 

 

március 25. péntek

 

14 óra: A 26. Bárdos Szimpózium megnyitása – közreműködik a Lautitia Ifjúsági Kórus, vez.: Nemes József

14.30:  Liszt magyar stílusának kialakulása – Kaczmarczyk Adrienne előadása

15.30:  Bemutató óra – a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola 7. osztályosainak szolfézs órája Antal Laura vezetésével

16.30:  Bárdos Lajos Liszt stílusáról – Ittzés Mihály előadása

19 óra: Hangverseny Liszt Ferenc műveiből

Közreműködők: Kölcsey Kórus (vez.: Tamási László), Canticum Novum Kamarakórus

(vez.: Török Ágnes), Vox Humana Énekkar (vez.: Hartyányi Judit),  Szotyori Nagy Gábor (orgona)

március 26. szombat

 

8.15:  A beszéd alapú hangképzés – Veres Györgyné Petrőcz Mária előadása

9 óra: Bemutató óra – a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola tanulóit Végh Mónika       tanítja

10 óra: Ifjú Karvezetők Versenye – elődöntő (közreműködik az Ady Gimnázium Leánykara, karnagy:     Kerekes Rita) – Liszt terem

10 óra: A zeneiskolai zeneismeret-tanítás új keretei és tartalma – Papp Károlyné és Spiegel Marianna     előadása – 16. terem

15 óra: Szőnyi Erzsébet: Sárkányfogak - miniatűrök zongorára, Szepesi Attila versei és Gerzson Pál rajzai alapján – előadja: Nagy Márta (zongora) és Szőnyi Erzsébet

15.30:  Közös éneklés Czifra János vezetésével

16.30:  Bárdosok… - közreműködik a Szivárvány Gyermekkar (vez.: Deli Gabriella), a Kollégiumi Kántus     (vez.: Berkesi Sándor), Nagy Márta (zongora), Szalkay Olga (fuvola)

19 óra: Hangverseny kortárs magyar szerzők kórusműveiből

A Szesztay Zsolt Emlékdíj átadása

Közreműködők: Bárdos Lajos Leánykar (vez.: Ordasi Péter), Cantemus Gyermekkar

(vez.: Szabó Dénes), Bárdos Lajos Leánykar,  Ady Endre Gimnázium Leánykara (vez.: Kerekes Rita),  Kölcsey Kórus (vez.: Tamási László)

március 27. vasárnap

 

8.30-10 :  Szekciós tanácskozások

ének-zenetanári szekció (vezeti: Herboly Ildikó)

zeneiskolai szolfézstanári szekció (vezeti: Spiegel Marianna)

szakközépiskolai és főiskolai tanári szekció (vezeti: S. Szabó Márta)

10-12: Ifjú Karvezetők Versenye – döntő (közreműködik a Debreceni Kodály Kórus, karnagy: Pad Zoltán)

12.30: A karvezető verseny eredményhirdetése, a szimpózium zárása

12.45: A verseny szakmai értékelése, konzultáció a zsűritagokkal

 

 *****

 

A Debreceni Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent kötet válogatást kínál az eddig 25 alkalommal megrendezésre került Bárdos Szimpóziumok előadásaiból. A huszonöt előadás többségében nyomtatásban még meg nem jelent, a zenetörténet és kórusirodalom, a XX. századi magyar zeneélet és a zenepedagógia tárgyköreiből választott tanulmány.

Szerzői: Arany János, Berkesi Sándor, Daróci Bárdos Tamás, Duffek Mihály, Fekete Károly, Gárdonyi Zsolt, Ittzés Mihály, Joób Árpád, Karasszon Dezső, Kedves Tamás, Kollár Éva, Komlós Katalin, Kovács Mária, Körber Tivadar, László Ferenc, Lukin László, Mohayné Katanics Mária, Mohay Miklós, Rozgonyi Éva, Sapszon Ferenc, Spiegel Marianna, S. Szabó Márta, Szesztay Zsolt, Szőnyi Erzsébet és Ujfalussy József.

Szerkesztő: S. Szabó Márta.

A kötet megvásárolható a Debreceni Egyetem Sziget könyvesboltjában (4032 Debrecen, Egyetem tér 1.), vagy megrendelhető a Kiadótól, ugyanezen a címen.

 *****

AKKREDITÁLT  TANÁRI TOVÁBBKÉPZÉS

2011. március 24-27.

A 26. Bárdos Szimpóziumhoz csatlakozva ismét meghirdetjük 30 órás akkreditált továbbképzésünket zeneiskolai és zeneművészeti szakközépiskolai szolfézs- és zeneelmélet-tanárok, általános és középiskolai, valamint művészeti iskolai ének-zenetanárok és kórusvezetők részére. (Az engedély nyilvántartási száma: OK – 410/128/2010)

A továbbképzés célja a résztvevők szakmai ismereteinek felfrissítése, karirodalmi tájékozottságának gazdagítása, zenepedagógiai és szakmódszertani tapasztalataik bővítése, a zenetudomány legfrissebb eredményeinek megismertetése.

A továbbképzés előadói: Spiegel Marianna, Herboly Ildikó, S. Szabó Márta, Papp Károlyné, Kaczmarczyk Adrienne, Ittzés Mihály, Veres Györgyné Petrőcz Mária, Szőnyi Erzsébet és Czifra János.  Bemutató foglalkozást tart Antal Laura és Végh Mónika. A programot hangversenyek egészítik ki, melyeken a Zeneművészeti Kar művésztanárai, kórusai, valamint kiváló debreceni, váci és nyíregyházi kórusok lépnek fel.

A továbbképzés teljesítésének feltételei: részvétel az előadásokon, aktív részvétel a konzultációkon és szekciós megbeszéléseken, írásbeli dolgozat elkészítése és visszaküldése az előadók által megjelölt témákból választva (határidő: 2011. április 27.).

A továbbképzés, mely magában foglalja a Bárdos Szimpózium programjain való részvételt is, 2011. március 24-én, csütörtökön 13 órakor kezdődik és március 27-én, vasárnap délután ér véget.

A továbbképzés helyszíne a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara (Debrecen, Nagyerdei krt. 82.)

 

 *****

KARVEZETŐ VERSENY

 

a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán

 

A DE Zeneművészeti Kara Karvezető Versenyt hirdet a felsőoktatási intézmények zenei képzésében BA (I-III. évf.), illetve főiskolai (I-IV. évf.), valamint  MA, illetve egyetemi (IV-V. évf.) szinten karvezetést tanuló nappali tagozatos hallgatóknak, beleértve a határon túli intézmények hallgatóit is (érvényes hallgatói jogviszony igazolása szükséges). A verseny nyelve magyar. Közreműködő együttesek: az Ady Gimnázium Leánykara és a Debreceni Kodály Kórus. A versenyt a Bárdos Szimpózium keretein belül, 2011. március 26-27-én rendezzük meg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán. A részletes versenykiírás ide kattintva elolvasható.

Szeretettel várjuk az érdeklődő kollégákat és a pályánkra készülő fiatalokat!

Kapcsolat: bardosszimpozium@gmail.commusictheory@music.unideb.hu

S. Szabó Márta
tanszékvezető főiskolai docens

 

http://www.zene.unideb.hu/bardos-szimpozium/259-26-bardos-szimpozium-2011

http://www.mzmsz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=461:-bardos-szimpozium&catid=8:tovabbkepzes&Itemid=10

 

 

*****

 

Bárdos Lajos
(1899-1986)

Született Budapesten 1899. október 1-jén. A Zeneakadémia zeneszerzés szakán egy évet Siklós Albertnál, 4 évet Kodály Zoltánnál végzett. Gimnáziumi énektanári állása mellett elvállalja a városmajori templom Cecília Kórusának vezetését, melyből nemzetközileg is elismert és a hazai kóruskultúrában fogalommá vált együttest formál. 28 évesen meghívást kap Harmat Artúrtól a Zeneakadémia egyházkarnagy-képző tanszakára. Később a középiskolai énektanár- és karvezetőképző valamint a zenetudományi tanszakon is tanít. Legtöbb tantárgyának anyagát is maga dolgozza ki. 

1929-től a Palestrina Kórus élén főleg oratóriumokat mutat be. 1941-ben a Palestrina és a Cecília Kórus egyesítésével megalapítja a Budapesti Kórust. 

1942-1962-ig a budavári Mátyás-templom ének- és zenekarának karnagya.

1931-ben - Kerényi György és Kertész Gyula társaságában - megalapítja a Magyar Kórus folyóiratot és azonos nevű kiadóvállalatot. Húsz év alatt kb. 2000 művet adnak ki egyfelől régi mesterek, másfelől fiatalabb magyar zeneszerzők tollából. A kiadott gazdag zeneirodalom bemutatására sok iskola részvételével hangversenyeket szerveznek, ezzel elindítják az Éneklő Ifjúság mozgalmat, amely pezsgő életet vitt hazánk kóruséletébe. 

A cserkészmozgalmon belül megindítja és elterjeszti a városi ifjúság körében is a népdaléneklést (101 magyar népdal).

Gazdag zeneszerzői munkásságát (kb. 600 mű) népdalfeldolgozások, misék, motetták, költők verseire írt kórusművek, színpadi és drámai kísérőzenék, dalok, hangszeres művek alkotják. 

Zenetudósként tankönyveket, tanulmányokat, könyveket írt. Híresek Bartók, Kodály és Liszt kutatásai. 

*****

Bárdos Lajos Múzeum

A Bárdos Lajos Múzeum 2002-ben nyitotta meg kapuit Bárdos Lajos lakóházában. Megtalálhatók benne a zeneszerzõ bútorai, zongorája, kottái, kéziratai. A falakon 9 nagy tabló ismerteti életútját. A vitrinekben kitüntetéseit, személyes tárgyait láthatjuk. Videofilmeken idézzük fel alakját.

Cím:Budapest, 1027 Margit körút 64/b I. 7.
Telefon és fax:(06-1) 214-4675

A múzeum telefonos bejelentkezés alapján látogatható. Telefonon a fenti számon vagy Brücknerné Bárdos Ágota otthoni számán (201-3194) lehet jelentkezni. A Társaság hivatalos óráiban (hétfõn és szerdán délelõtt 10-12-ig) rendszerint látogatható, de kérésre akár hétvégén is szívesen megmutatjuk a múzeumot.

http://www.bardoslajos.hu/blm_muzeumrol.php

 

 

 

Címkék: debrecen bárdos 2011 szimpózium

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr672767827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása