HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

A MAGYAR DRÁMA NAPJA - debreceni könyvbemutató

mediatar 2011.09.21. 11:53

A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünneplik A MAGYAR DRÁMA NAPJÁt, annak emlékére hogy 1883-ban ezen napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban. A művet Paulay Ede állította színpadra.

A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek jobb megismertetésére, valamint, hogy ösztönözze az írókat újabb alkotások létrehozására.

 

 

Az ember tragédiája - szóban és képben

 

MAGYAR DRÁMA NAPJA: 2011. SZEPTEMBER 21. 18 ÓRA | VÍG KAMARASZÍNHÁZ

tragedai_foo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ónodi Eszterrel, Rátóti Zoltánnal és Trill Zsolttal is találkozhatnak Az ember tragédiája szegedi előadásáról készült fotóalbum debreceni bemutatóján. A főszereplők a Tragédiáról, szerepeikről mesélnek. Vidnyánszky Attila rendező a Madách-művel való foglalkozás szellemi kalandjáról beszél majd. Bócsi Krisztián fotós pedig a színházi fotózás titkaiba vezeti be az érdeklődőket.

 

Trill Zsolt, Rátóti Zoltán és Ónodi Eszter főszereplésével, Vidnyánszky Attila rendezésében mutatták be 2011. július 1-én Az ember tragédiáját a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Az előadás születését Bócsi Krisztián fotós a kamerájával végigkövette és dokumentálta. Bérczes László a főszereplőkkel a próbák idején készített interjúkat szerepről, színházról: az életről. Vidnyánszky Attila összefoglalta másfél évtized és három Tragédia-rendezés szellemi kalandjának főbb állomásait.

az_ember_traged_tril_webl

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Így született meg az Egy előadás születése - színről színre című fotóalbum: műfaját tekintve werk-könyv, amely a magyar könyvpiacon kevéssé ismert műfaj. A hatalmas szegedi színpadon megvalósult előadás létrejöttét több mint száz próba- és előadásképen követheti végig az olvasó.

az_ember_traged_trillraroti_web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Tragédiában - Trill Zsolt szavaival - „az élet zeng fel a maga végtelen összetettségében". A kötet szerzői ennek létrejöttét kívánták megragadni, dokumentálni, megőrizni. Szóval és képpel. Színről színre.

Fotó: Bócsi Krisztián

http://www.csokonaiszinhaz.hu/

 Ma este 21 órától a Magyar Dráma Napja alkalmából a Vidnyánszky Attila rendezte Az ember tragédiája látható a Dunán! Az idén 80 éves Szegedi Szabadtéri Játékok ünnepi évadát Madách Imre drámai költeménye nyitotta meg. A Tragédia a Dóm téren a legtöbbet játszott előadások között van - 16 nyáron és 61 előadásban szerepelt ünnepi műsoron. Az idei előadással Vidnyánszky Attila rendező szélesvásznú produkció létrehozására vállalkozott, látványban a világmindenséget idézve az ünnepi produkcióhoz méltó szereposztással.

http://www.facebook.com/pages/Csokonai-Sz%C3%ADnh%C3%A1z-Debrecen/303771276252

Címkék: magyar napja dráma

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr583243058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása