HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

„…mindezt a hatalmas hangzavart egy nő csinálta" - most Debrecenben!

mediatar 2012.03.20. 16:22

 

Női zeneszerzők  vándorkiállítása

Szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt a kiállítás megnyitójára
 
 2012. március 20.kedd. 11.30 h

A kiállítást megnyitja Pallagi Tamás igazgató
 
Közreműködik Papp László cselló és Bojti Eszter zongora
Maria Theresia Paradis: Siciliano
 


„…mindezt a hatalmas hangzavart egy nő csinálta” címmelzeneszerzőnőket bemutató rendhagyó vándorkiállítást  kiállítást láthatnak az érdeklődők,

a  Kodály Zoltán Zeneművészeti SZKI, Zeneiskola és AMI Debrecen Vár u 1. (Nagypiac felőli bejárat)


A kiállítás ötletéül a zongoraművész-karmester Diana Ambache (Nagy-Britannia) ebben a témában folytatott több évtizedes kutató munkája szolgált.

Kiállítás ráirányítja a figyelmet sok jelentős női zeneszerzőre - az ókortól napjainkig -, reflektorfénybe állítva néhány kiválóan tehetséges és érdekes személyiséget.

A 18. századig a nők, mint zeneszerzők kevésbé voltak jelen a köztudatban, és ennek okait a társadalmi körülményekben kereshetjük. Szerencsés volt az a nő, aki zeneértő vagy arisztokrata családba született, vagy szerzetesnő volt, mint Hildegard von Bingen és Isabella Leonarda, és zenei környezetben nőtt fel.

A kiállítás címe George Bernard Shaw sorai,   mely  jól érzékelteti egyik levelében ezt a szemléletet: „Mikor Ethel Smyth Antonius és Cleopátra (1890) című hősies, rezes nyitánya befejeződött és a zeneszerzőt kihívták a pódiumra, a közönség megdöbbent, hogy mindezt a hatalmas hangzavart egy nő csinálta.”

A 18-19. században enyhült ugyan a női zeneszerzőkkel szembeni idegenkedés, mégis kevés női szerzőnek volt élő tapasztalata zenéje fogadtatásáról, ezzel segítve a komponálás folyamatát.
Az előítélettel átitatott, tudatlanságból eredő szemlélet megváltoztatása lassú folyamat: felhívni az emberek figyelmét az alkotásokra, valamint megváltoztatni azt a gondolkodásmódot, mely az alkotó nemét helyezi a középpontba, és nem a létrejött művet.

Napjainkban az olyan kézikönyvek, mint a New Grove Dictionary of Women Composers és az internet sokat segítenek ebben a folyamatban. Diana Ambache kutatásainak eredményeit közzétette a www.womenofnote.co.uk, valamint a www.ambache.co.ukweboldalakon, ahol az érdeklődők rengeteg információt találhatnak ebben a témában.

Kiállítás jó alkalom  arra, hogy bemutason néhány kiváló női alkotót, akik felül tudtak emelkedni az előítéleteken és akadályokon, tehetségüket bizonyítva saját útjukat járták.

 

 

A tablókat, az OIK (Országos Idegennyelvű Könyvtár) munkatársai

Víz Mária és Engel Judit állították össze 

 
A kiállítás előreláthatólag március 31-g  tekinthető meg.
 

Címkék: debrecen női zeneszerzők vándorkiállítása

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr154328504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása