HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Tavaszi Fesztivál - Brahms és Beethoven Kocsissal Debrecenben

mediatar 2012.04.05. 15:28

 

 

MINDEN JEGY ELKELT KOCSIS ZOLTÁN KONCERTJÉRE

A Tavaszi Fesztiválon Kocsis Zoltán dirigálja a Kodály Filharmonikusokat és a Kodály Kórust április 5-én. A koncertre minden jegy elkelt, de senkinek nem kell búslakodnia, a világhírű muzsikus 2 hét múlva ismét Debrecenben lép fel!


A zenekedvelők, a koncertlátogatók legnagyobb örömére kétszer is a karmesteri pulpitusra áll áprilisban, a Bartók teremben a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, a világhírű zongoraművész és dirigens, Kocsis Zoltán.

Április 5-én a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus élén vezényel egy ritkán megszólaló Brahms-művet, A párkák énekét. A zeneszerző egész életművét végigkísérik a komor, filozofikus kórusművek, melyek isten és ember, élet és halál kérdéseit feszegetik. Ezek közé tartozik az 1882-ből való, ritkán megszólaló Goethe-megzenésítés. Nem igazán látványos, könnyen befogadható oratorikus alkotás ez, mivel tartalma elvontan filozofikus. Az elmélyült hallgató számára azonban bizonyára feltárulnak rejtett szépségei.

Majd az egyik legismertebb komolyzenei, már-már ünnepi alkotás, Beethoven IX. szimfóniája következik a műsorban. Beethoven és Schiller művészetének szellemi és érzelmi kisugárzása bizonyára katartikus élményhez juttatja majd a közönséget. Közreműködik: Fodor Beatrix, Ócsai Annamária, Nyári Zoltán, Palerdi András - ének.




Az április 5-ei hangversenyre már minden jegy elkelt, de senkinek nem kell búslakodnia, Kocsis Zoltán két hét múlva, április 19-én már saját zenekarával vendégeskedik Debrecenben, ugyancsak a Kodály Filharmónia meghívására, a Bartók teremben. A francia romantika talán legmarkánsabb egyéniségének, Hector Berlioznak Benvenuto Cellini című operanyitánya indítja a műsort. Ezt követően Rahmanyinov egyik legnépszerűbb darabja, a II. zongoraverseny hangzik el. A különösen hálás feladatot kínáló zongoraszólamot ezúttal egy nemzetközi rangú horvát művész, Lovro Pogorelich szólaltatja meg. A koncert második részében egyetlen alkotás, Schubert VII. C-dúr szimfóniája hangzik el. A "mennyei hosszúságú" darab egyike a XIX. század legjelentősebb opuszainak.

 kodalyfilharmonia.hu

 

Címkék: fesztivál beethoven debrecen tavaszi kocsis brahms

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr644365705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása