HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Borzug, Nyugszom csárda – mese, dal és cimbalom

mediatar 2012.05.17. 12:59

Berecz András nagyvárosi mesemondó estje

Közreműködik: Balogh Kálmán – cimbalom

2012.május 17. 19h

Debrecen, Kölcsey központ

 

A Kossuth-díjas Berecz András az Ökrös és az Egyszólam együttes énekeseként vált népszerűvé, de manapság még inkább mesemondóként csodálják, abban páratlanul legendás. Borzug, nyugszom című műsorában sem lesz másként: annak rendje s módja szerint összefonódik a dal, a tánc, a mese és a tréfa, de – Berecz András szavaival – részletesebb leírással is szolgálhatunk: 

„Háromföldi réti muzsika, egypár korgóréti, éhszegi pohárszó (Sárrét, Nagykunság, Hajdúság) – nagyképzeletű, széles látószögű, határbeli, supalakó nádi emberek hangja két részben.” 

BERECZ ANDRÁS így ír önmagáról:

1957-ben Budapesten születtem. Az első dalokat édesanyámtól tanultam, aki a híres kunhegyesi táncos, tréfafa és nótafa, Tanka Gábor lányaként sok ilyet tudott. Erdélyben, Moldvában, Felvidéken, Somogyban, Nagykunságban, Nyírségben... dalokat, meséket, tréfákat gyűjtögetek. Életem különféle vargabetűi, hajtűkanyarszerű fordulatai után, melyek során rakodó segédmunkás, erdőművelő, útkarbantartó is voltam, hajszolt embertársaim örömét keresgélő énekes, mesemondó lettem. Óvodásoktól nyugdíjasokig, nevelőintézettől parókiáig mindenféle rendű és rangú ember "használ"- hazám az elszakadt részekkel, és a diaspóra is. Kedves dalaim és meséim a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai. Felnőttekhez szólnak inkább. Sok lemezt, kazettát, CD-t, rádió- és televízió felvételeket készítettem itthon, Európában, USA-ban és Kanadában is. Tanítottam magyar népzenét Kalotaszentkirályon, Jobbágytelkén, Sopronban, a torontoi York egyetemen, kanadai, amerikai táborokban. Mesét mondtam tolmácsok segítségével kanadai, észt, francia, holland közönségnek is. Utóbb műfordítással is foglalkozom.

forrás: bereczandras.hu

 

 BALOGH KÁLMÁN

 

Balogh Kálmán sokoldalú cimbalomjátékának, műfaji nyitottságának elismerése, hogy olyan, nemzetközileg is elismert zenekarokkal, zenészekkel koncertezett és készített lemezfelvételt, mint a magyarországi Muzsikás, Jánosi, Ökrös, Téka, Méta, Zsarátnok, Vízöntő, Vasmalom, a svéd Orient Express, az angol Transglobal Underground, a spanyol Berregüetto, az amerikai Peter Ogi, a holland Sultan, valamint a Joel Rubin Jewish Ensemble. A Budapest Fesztiválzenekarral Brahms Magyar táncait játszotta lemezre 1994-ben, turnézott a Brooklyni illetve a Maimi-i Philharmonic Orchestrával. Részt vett számos egyéb produkcióban is Mártha Istvánnal, a Budapest Ragtime Band-del és Szakcsi Lakatos Bélával. 1985-ben a Népművészet Ifjú Mstere lett, 1999-ben EMERTON díjat kapott.

forrás: kalmanbalogh.hu

koncertinfo: fonixinfo.hu

Címkék: andrás kálmán balogh berecz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr374522061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása