HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Debrecen hangszerei - Muzsikáló levegő: az orgona és a fafúvósok

mediatar 2012.05.22. 13:35

A Kölni dóm orgonistája a Szent Annában

 

Nemcsak az orgonahangzás szerelmesei, hanem a különleges színek és hangulatok kedvelői is örülhetnek, hiszen áprilistól októberig hiánypótló koncertsorozatot hallhatnak a Szent Anna Székesegyház és a Debreceni Nagytemplom szakrális terében. A minden hónapban más hangszert fókuszba állító koncertek állandó résztvevője a két templom nagyszerű orgonája, melyeken a szakma elismert művészei, nemegyszer nemzetközi hírű orgonisták játszanak majd.

 

Már az is nagy megbecsülésnek számít, ha a Kölni Dómban vendégorgonistaként léphet föl valaki - a templom állandó orgonistájának címe pedig egyenesen királyi rangnak számít. Illusztris vendég érkezik tehát Debrecenbe május 22-én, hogy az elmúlt háromszáz év orgona-mű terméséből adjon keresztmetszetet a Szent Anna Székesegyház közönsége számára.
 

Winfried Bönig orgonaművész professzor
Winfried Bönig orgonaművész professzor

Winfried Bönig 13 éves kora óta orgonál. Első leckéit Wolfgang Wünsch-tól, a Bambergi Dóm orgonistájától kapta. 1978 és 1984 között a Müncheni Zeneművészeti Főiskola hallgatója. ahol kitüntetéssel diplomázott, majd mester-oklevelet kapott. 1993-ban zenei doktorátust szerzett az Augsburgi Egyetemen. 1984-től 1998-ig a memmingeni Sankt Josef plébániatemplom orgonistája és főzeneigazgatója. 1998 óta a Kölni Zeneművészeti Egyetem orgona és improvizáció tanára, 2001 októberétől pedig a Kölni Dóm orgonistája. Rendszeresen koncertezik Európa, Oroszország és Kína legjelentősebb templomaiban és koncerttermeiben. Számos CD felvétele között megtaláljuk Buxtehude összes orgonaművét, és - saját átiratában - J. S. Bach Goldberg-variációit is.

 

A műsorban J. S. Bach, W. A. Mozart, Olivier Messiaen, és Herbert Howells orgonaművei mellett Charles Gounod Petite Symphonie című fúvós kamarazenekari darabja hangzik el, mégpedig a Kodály Filharmonikusok fúvós szólistáinak előadásában:


Bögös Béla- fuvola
Bicskey Gábor, Ludmány Antal - oboa
Dr. Szabó János, Áchim Tibor - klarinét
Vitányi József, Csávásné Kubassy Klára - fagott
Győrfi Péter, Tornyai Ferenc - kürt

Charles Gounod francia zeneszerző (1818-1893) apja ismert festő, anyja zongorista volt. A Conservatoire-on zeneszerzést tanult, 1839-ben megnyerte a Prix de Rome nagydíjat, majd 3 évet Rómában töltött. Faust című operája hozta meg a várt sikert, melynek nyomán a becsületrend lovagja, az Akadémia tagja, és a francia zenei élet koronázatlan királya lett. Muzsikáját behízelgő szentimentalizmus, erős melodikus tehetség jellemzi. Dallamait választékos harmóniai érzék és biztos formatechnika foglalja művészi keretbe.

 

Az orgona és az emberi hang találkozásának jegyében, a Debrecen hangszerei sorozat első koncertjén, április 24-én az évtizedek óta külföldön alkotó orgonaművész-zeneszerző, Szathmáry Zsigmond muzsikált, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd Bécsben és Frankfurtban tanult. A hangversenyen J. S. Bach, César Franck, és Olivier Messiaen művei mellett egyik saját darabját is játszotta, a Kodály Kórus művészei Arvo Pärt éteri Magnificatja és kitörő örömű, Máriát dicsőítő himnusza mellett Pierre Villette, Francis Poulenc és Maurice Duruflé szerzeményeit szólaltatták meg, Pad Zoltán vezényletével, illetve César Franck 150. zsoltárja is felcsendült.

 

A sorozat többi koncertjén a 150 éves, jubiláló debreceni zeneoktatás apropóján hazai és Debrecenből indult művészek is fellépnek majd. Szeptemberben pedig Fassang László és a Kodály Kórus közös bemutatóján Kodály Missa brevise hangzik el, végezetül az októberi grand finálé Miklósa Erika vendégszereplése lesz a Nagytemplomban.

forrás: kodalyfilharmonia.hu

***

Helyszín: Debrecen, Szent Anna Székesegyház

Időpont: 2012-05-22 19:30

Műsoron:

J. S. Bach, O. Messiaen, W. A. Mozart, C. Gounod és H. Howells művei


Közreműködik:

Prof. Winfried Bönig - orgona
Kodály Filharmonikusok fafúvós szólistái

A koncertre belépők 800 forintos áron (diák- és nyugdíjas jegy: 500 forint) válthatók

Címkék: debrecen templom szent anna orgona fafúvósok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr904531713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása