HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

szemezgetés lemezújdonságainkból - K.HCD 27337

mediatar 2012.09.19. 13:28

Hunzene.jpg

Csoóri Sándor Ifjú – hegedű, duda, gitár, ének Hermann Mária – kisbőgő, Márczi Anna ”Tücsi” – brácsa, ének, Csoóri Sándor ”Sündi” – brácsa, tambura, koboz 

***
Az együttesünk története Béres János Óbudai Népzene  Iskolájában kezdődött, ahol a varázsjeles vonózás hullámait, köreit taníthattam, ahogyan azt az erdélyi mesterektől láttam.

 
Harminc év tudatos zenehallgatás után egyértelmű lett számomra hogy a hullámzás hét részre osztható (7/8-ad), jellemzően három főhangsúllyal. Magyarul, ez heted-hét zene.

 A nyugat-európai zeneelmélet a XII. században megváltozott. A zenei egység fogalmát addig a Szentháromság példájára három részre osztották (musica perfecta), de egy zsinaton új döntés született; a zenei egységet két részre szabták (musica imperfecta)

és ez azóta is így hivatalos...
 
A kárpát-medencei zenei ősműveltséget ez a döntés nem zavarta, mert megőrizte a népzenében, az énekekben és a táncban a perfect zene ritmusát, ami páratlan örökség ma a világon!
Páratlan a magyar népzene!
Ezt a zenei felfogást mutatjuk be, autentikus és mai világzenei hangzásvilággal.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr964788017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása