HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Yeats kiállítás a Debreceni Egyetem könyvtárában

mediatar 2014.04.17. 09:37

 

Yeats.jpg

A Yeats-titkok nyomában

William Butler Yeats költészetét, kultúraszervező tevékenységét mutatja be
a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtárban megnyílt interaktív kiállítás.

Az ír költő, W. B. Yeats (1865-1939) életét és munkásságát bemutató, nagyszabású dublini kiállítás összefoglalója érkezett április 16-án a Debreceni Egyetemre: a két hétig látogatható tárlat egyaránt árnyalt képet fest az író költészetéről, irodalom- és kultúraszervező tevékenységéről, hazája iránti elkötelezettségéről és magánéletéről. Az Írország Magyarországi Nagykövetsége által támogatott tárlatot Kevin Dowling nagykövet nyitotta meg.

Nobel-díjas költő, drámaíró, a kelta gyökerek kutatója, az ír nyelv, folklór és kultúra hazafias támogatója: nehéz megmondani, melyik területen volt William Butler Yeats a legnagyobb, hiszen mindenhol maradandót alkotott. Yeats művészetét Írország nélkül nehéz megérteni, ahogy Írországot is Yeats nélkül. Írország kulturális infrastruktúrájának kiépítésében jelentős szerepe volt a színházalapító költőnek, aki nemzetünk számos drámaíróját, művészét inspirálta – méltatta beszédében Yeatset Kevin Dowling, aki az oxfordi professzor, R. F. Foster angol nyelvű Yeats-monográfiájával ajándékozta meg az egyetemi könyvtárat.

A könyvtár előterében berendezett tárlaton az információs paravánok, angol és magyar nyelvű tanulmánykötetek bemutatásán túl virtuális sétát tehetünk a Dublinban rendezett, a költő életének minden állomását tárgyi emlékekkel is bemutató Yeats-kiállításon.

Rácz István, az Angol-Amerikai Intézet igazgatója úgy tájékoztatott, hogy több irlandisztikai kurzust is rendszeresen hirdetnek a hallgatóknak, nemcsak átfogó, az ír történelemmel és kultúrával foglalkozó előadást, hanem külön Yeats- és Joyce-szemináriumokat is. Írországban a University College Corkkal van az intézetnek aktív együttműködése, de a jövőben ezen a területen szeretnének további fejlődést elérni.

A megnyitóünnepségen Bertha Csilla, aki az Angol-Amerikai Intézetben az irlandisztikai programot indította, megköszönte az ír követség évek óta tartó támogatását és a kiállítás debreceni megrendezéséhez biztosított anyagokat, majd felkérte Donald E. Morse-t, az egyetem vendégprofesszorát, hogy olvassa fel Yeats azon költeményeit, melyek az 1848/49-es magyarországi események hatására születtek.

„Hazánk is látta sok derék fiát
börtönfalak közt, feldúlt otthonát
gyomokba veszni völgyön, dombon át –
ó, sebzett szívű nép, e bús pohárt
Nyugat magyarja hadd köszöntse rád.”

Yeats: És Rényi Ferenc hallgatott
Magyarország, 1848

Yeats kiallitas.jpg

forrás unideb.hu

*****

A Médiatár CD ajánlata a kiállítás kapcsán:

Yeats megzenesitett versek.jpg

Dylan Thomas
    A Nap kigyújtja a reggelt...
    Toronyban fül fülel
    Szeress...
    Kínod dallam lesz majdan húrodon...
    Csak mint ember...
    A kéz, mely aláírt...
    Vagyok kiköpött majom...
 
William Butler Yeats
   Innisfree tavi szigetén
   A hölgy első dala
   Rímeket ajándékoz kedvesének
   Ha vén leszel
   Hajdanvolt Szépségre emlékezik
 
Szergej Jeszenyin
   Sagane
   Falut sirató utolsó költő
 
Erdődi Gábor
   Don Quijote
   Erdődi utca
   Villonos
   Töredék
   Dal
   Ezeregy éj
   Száz verset írtam mély szemedről

 

 

Címkék: kiállítás Könyvtár Debrecen Egyetemi Yeats

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr166045485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása