HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Indul az Universitas-Debrecen hangversenysorozat 2014-2015!

mediatar 2014.10.07. 16:08

 

Universitas-Debrecen hangversenysorozat 2014-2015

Igényesen összeállított műsorral a huszonkettedik évadát kezdi az Universitas hangversenysorozat, mely nyolc koncerttel várja a zeneszerető ifjakat és felnőtteket. A bérlet ára 5.000,- forint.

2014. október 7. kedd 19.00

A Kelemen Quartet hangversenye

Szeretettel várjuk az Universitas-Debrecen nyitóhangversenyére, melyet 2014. október 7-én, kedden 19.00 órakor rendezünk a Debreceni Egyetem Aulájában.

A Vonósnégyes Varázslatos Világa címmel a Kelemen Kvartett ad koncertet.

„Minél több olyan koncertet szeretnénk adni, ahol kiderül, mennyire emberközeli, mégis mennyire éteri és megfoghatatlan csoda a zene. A szavakon túl a világon bárhol bárkinek a szívéhez eljut, és nem kell, nem is lehet megfogalmazni, mitől olyan csodálatos, mindenkinek mást jelent.” (Kelemen Barnabás)

Miközben a kvartett muzsika külföldön óriási népszerűségnek örvend, Magyarországon szinte teljesen eltűnt a koncertpódiumokról. Ezért határozták el a művészek, hogy országos turnéra indulnak, melynek célja, hogy a vonósnégyes hazánkban is újra ismert és kedvelt műfaj legyen, hogy a közönség felfedezhesse és megízlelhesse azt az igazi örömzene hangulatot, amiért annak idején ezek a művek megszülettek.

Rendhagyónak tekinthető a Kelemen Kvartett első országos koncertkörútja, hiszen arra, hogy egy vonósnégyes műsorával bejárja Magyarország városait, a rendszerváltást követően még nem került sor hazánkban.

Az együttes tagjai számára ez a turné misszió.

„A magyarországi turné nagyon fontos számunkra. Az ember a hazájától kapta mindazt, amit tud, a mestereknek és annak a légkörnek köszönhetően, ami körbevesz minket. Amikor a vonósnégyessel már komoly, nagy sikereket értünk el a világban, úgy gondoltuk, muszáj visszaadnunk valamit abból, amit ettől az országtól kaptunk, és valamilyen módon meg kell találni azokat a csatornákat, amivel ezt a műfajt itthon ismét népszerűvé tehetjük. Ez egyrészt kötelességünk, másrészt szívügy.” (Kokas Katalin)

A turné alatt a vonósnégyes 2800 km-t utazik Magyarország különböző városai között.

„A vonósnégyes irodalom kilencven százaléka nem hivatásos kvartetteknek íródott, hanem zeneszerető: hegedülni, brácsázni, csellózni tudó, műkedvelő vagy profi zenészeknek, akik egyszerűen csak élvezték a közös zenélést. Brahms, Mendelssohn mind-mind örömzenélésre írt, amit egy kicsit elfelejtettek a XX. század második felében. Mi a zenélésnek ilyetén örömét próbáljuk visszahozni.” (Kelemen Barnabás)

Kelemen Barnabás - hegedű, Varga Oszkár, Kokas Katalin - mélyhegedű, Kokas Dóra - gordonka

helyszín: Debreceni Egyetem Aula

  • Joseph Haydn: d-moll vonósnégyes "quinten quartet" (op. 76. No. 2)
  • Bartók Béla: 4. vonósnégyes
  • Kurtág György: Six moments musicaux op. 44.
  • Johannes Brahms: a-moll vonósnégyes (op. 51, No. 2)

 

Jegyár: 1.000,- Ft, diák- és nyugdíjas belépő: 600,- Ft

(Jegyek a koncert napján 8.00-16.00 óra között a Zeneművészeti Kar Dékáni Hivatalában, illetve 18.30-tól a helyszínen válthatóak.)

További programok: http://www.zene.unideb.hu/rendezvenyek/universitas-hangversenysorozat

Címkék: hangversenysorozat Debrecen Universitas

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr956767617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása