HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

LISZT VAN EBBEN IS! : RICHTER IN HUNGARY (1954-1993) BMC 14 CD BOX SET

mediatar 2011.01.17. 13:20

 

14 CD - Szvjatoszlav Richter koncertjei a Magyar Rádió felvételein

"Azt hiszem, bátran mondhatom sokunk nevében, hogy gyerekkorunktól kezdve évtizedeken át Richter koncertjei jelentették számunkra a legnagyobb zenei élményt. Szerencsések vagyunk, hogy szívesen játszott nálunk. Leírhatatlan személyes kisugárzása, egyedülálló fizikai, szellemi adottságai és tudása mellett hozzáállásának egyszerűsége, komolysága és becsületessége is évekre ellátott bennünket erővel, kedvvel a tanuláshoz, zenéléshez.

Ő nem eljátszotta a műveket, hanem – mint a legnagyobb színészek – végigélte őket. Nem tudom, el lehet-e mesélni bárkinek azt a különleges jelenséget, amit személyisége, játéka alkotott. Abban bízhatunk, hogy a felvételein keresztül is meg lehet érezni, ugyanis Richter azon kevés előadók egyike, akinek egyénisége hangfelvételen keresztül is egyértelműen megnyilvánul teljesen függetlenül annak minőségétől, és játéka minden újabb meghallgatáskor még nagyobb, megrázóbb élményt nyújt, mint amire képesek vagyunk emlékezni.

Sok örömet kívánok mindazoknak, akik e CD-k alapján emlékeznek rá, és azoknak is, akik így ismerik meg Richtert."

Ránki Dezső

...

E csodálatos gyűjtemény 3. CD-jén

egész sor Liszt művel találkozunk 

/Zeneakadémia 1958. február 11./:

7. - Manók tánca

8-9. - Szerelmi álmok - E-dúr és Asz-dúr

10-12. - Elfelejtett keringők - 1-3.

13. - 123. Petrarca-szonett

 

Részlet az ismertető szövegéből:

"...A hangverseny igazi szenzációja azonban a Liszt-darabok sorozata volt a magyar közönség számára. Richter a maga sajátos módján elegyítette a nagyon népszerű, virtuóz műveket a kései Liszt különös atmoszférájú kompozícióival. Liszt Ferenc második koncertetűdje, a Gnomenreigen (Manók tánca, 1863) a művész káprázatos virtuozitásáról ad képet. A Liebesträume (Szerelmi álmok, 1845–50, három Notturno, Liszt-dalok átiratai) édeskés banalitása Richter tolmácsolásában erős belső töltésű zenévé nemesül. Különösen finom költészet árad a 123. Petrarca-szonett (Années de pèlerinage II. év: Itália, 1838–39/1850) beszédes megszólaltatásából. Pregnáns ritmika, briliáns futamok, trillák, hangrepetíciók és rendkívül érzékeny billentés jellemzi a három Valse oubliée (Elfeledett keringők, 1881–83) előadását. A magyar kritikusok nem mulasztották el megjegyezni, hogy Richter zongorázása ugyanolyan egyedülálló a maga nemében, mint Liszt Ferencé lehetett a saját korában."

...

a 12. CD van még egy Liszt darab

/Pesti Vigadó 1982. szeptember 11./:

1. - Költői és vallásos harmóniák No. 9. - Andante lagrimoso

 

Részlet az ismertető szövegéből:

"A Pesti Vigadó elsötétített dísztermében egyetlen állólámpa világította meg a zongoraművész kottáját. Liszt Ferenc Harmonies poétiques et religieuses (1847–52) sorozatából Richter kevéssé népszerű és csillogó darabokat választott ki, meditatív zenék hangzottak fel elmélyült előadásban. Lemezünkön az Andante lagrimoso (no. 9) fájdalmas elmélkedése szerepel."

http://www.bmcrecords.hu/pages/tartalom/index.php?kod=171

 

A RICHTER IN HUNGARY kiadvány díjai:

 

  - Arany hangvilla-díj

http://fidelio.hu/klasszikus/hirek/arany_hangvilladijas_a_richteralbum.aspx

 

 - Német Zenekritikusok Társaságának díja

http://fidelio.hu/klasszikus/hirek/ujabb_dij_a_richteralbumnak

 

Címkék: rádió magyar hungary ferenc richter liszt bmc sviatoslav

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr212590114

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Liszt! Minden tekintetben. 2011.03.06. 23:22:46

2011-ben ünnepli a világ zenei élete Liszt születésének 200. évfordulóját. A Művészetek Palotája Liszt! Minden tekintetben. címmel januártól decemberig számos hangversenyt rendez, amelyek révén az ezerarcú komponista-világpolgárt mutatja be a közönségn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása