HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

A Boldog Özséb Színtársulat DVD sorozata a Médiatárban

mediatar 2011.05.13. 11:29

Régi Magyar Színpad 1-5.

1. Csíksomlyói Passiójáték a XVIII. századból

2. Benyák Bernát: "A megszégyenült irigység, azaz Salamon magyar király.” Piarista gimnázium, Nyitra, 1772

3. Kisfaludy Sándor: A lelkes magyar leány - zenés történeti játék 1809-ből

4. Borss Dániel: "Bakhvs” – vígjáték. Pálos gimnázium, Sátoraljaújhely, 1765

5. Két történeti és egy népi betlehemes játék

   - Történeti betlehemes játék Kanta-Kézdivásárhely minorita gimnáziumából, 1732-ből

   - Podolini piarista betlehemes játék (1738)

   - Népi betlehemes játék Perenye (Vas vm.) községből

 

Boldog Özséb Színtársulat

 

A Boldog Özséb Színtársulat Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán jött létre 2002 júniusában Medgyesy-Schmikli Norbert tanársegéd (Új- és Legújabbkori Történeti Tanszék) szervezésében, a Bende Krisztián és Czuczor Gergely hallgatók által vezetett Boldog Özséb Olvasókör, a népdalkör és a népi vallásosság speciális kollégium hallgatóiból.

Amatőr színtársulatról van szó, amely – úgy, mint a barokk időszakban – diákokból, jelen esetben egyetemi hallgatókból és immár doktoranduszokból áll. A Színtársulat védőszentjének és névadójának a közeli Pilisben élt remetét, a Pálos Rend alapítóját, Boldog Özsébet (*Esztergom, 1200 körül, † Pilisszentkereszt, 1270. január 20.) választottuk.

A színtársulat célja: bemutatni, újra élővé tenni a komoly hagyománnyal, irodalmi, művelődés- és lelkiségtörténeti, néprajzi értékekkel rendelkező XVII–XVIII. századi, magyarországi iskolai színjátszásnak legszebb remekműveit, valamint az ünnepekhez kötődő liturgikus és népi játékokat.

A Színtársulat első rendezője 2002–2003-ban Daragics Éva, a PPKE BTK Történettudományi Doktori Iskolájának hallgatója volt. A rendezés és a díszlettervezés munkáját – két éves szünet után – 2006 februárjában Godena Albert, a PPKE BTK frissen diplomázott történelem–kommunikáció szakos hallgatója vette át.

A Színtársulat vezetője: Dr. Medgyesy-Schmikli Norbert történész
A Színtársulat rendezője: Godena Albert

 

http://www.btk.ppke.hu/hallgatoinknak/ontevekeny-korok/boldog-ozseb-szintarsulat.html

 

Böszk Blog

 

Haza és szerelem

 2011.02.14. 22:43

A Zalai Hírlap cikke a 2011.02.03-i fellépés után.

Kisfaludy Sándor A lelkes magyar leány című darabjával mutatkozott be a PPKE BTK Boldog Özséb Színtársulat és a Zeneakadémia Népzenetanszéke február 3-án.
 
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem színtársulatának darabját Godena Albert rendezésében állították színpadra a Mindszenty-iskolában. Medgyesy S. Norbert, egyetemi adjunktus, a Színtársulat vezetője elmondta, hogy a művet hazahozták, hiszen Kisfaludy a Zala vármegyei nemesi felkelő lovasság fő strázsamestere volt. Az sem véletlen, hogy a Mindszentyt választották az előadás színhelyéül, a főszerepet játszó Kucséber Ervin ugyanis ebben az iskolában tanult korábban. A darab a hazaszeretetre épül, ez határozza meg a női főszereplő, Bodonyi Líza férjválasztását. A lány buzdítja a férfiakat, menjenek csatába a hazáért, hiszen az az értékes magyar, aki harcol az országáért. Édesapja, Mihály és egy szegény, nemes ifjú, Orday is az ő véleményén van. A két fiatalt gyöngéd érzelmek kötik össze, de szerelmüket nem csak a vagyoni különbség akadályozza. Van ennél sokkal nagyobb probléma is: Líza, rettegve attól, hogy vénlány marad, eljegyezte magát Karvayval, akiből hiányzott a hazaszeretet...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr502900348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.