HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

A Médiatár újdonságai -- izgalmas jazzlemezek a BMC-től

mediatar 2014.06.06. 13:27

 

Borbely.jpg

(...) Meglehetősen személyes „Hungarian Songbookom” darabjai tehát már régóta új hangon szólnak bennem, s azóta keresem a választ, hogy miért éppen ezek a dalok. Sok-sok ötlet és már elkészült átdolgozás közül válogattam párat erre az albumra, mellettük reflektorfénybe állítva néhány magyar jazzdarabot, melyek szerzőihez személyes szálakkal is kötődöm.

Miért is játsszuk mi magyar jazzmuzsikusok oly ritkán kollégáink szerzeményeit?

Borbély Mihály

Bacso.jpg

Bacsó Kristóf szólistaként, hangszerelőként és zeneszerzőként eddig is fontos közreműködője volt a Modern Art Orchestrának, a 2009-es Ecletic Path lemezük egyharmadát már ő jegyezte szerzőként.

A Circular egy hosszan érlelt komponálási folyamat összegzése, a kiemelkedő szaxofonos-szerző utóbbi évekbeli személyes élményeit és érzéseit transzformálja zenei nyelvre. Korábbi és új Bacsó-szerzeményekből álló anyagának különféle – kortárs jazz, klasszikus illetve magyar népzene – építőelemeiből az élet körforgását reprezentáló koherens mű született nagyzenekari tolmácsolásban. Játékosság és fájdalom, örök gyermeki lelkület egy érett felnőtt érzéseibe ágyazva, életöröm és elmélyültség harmonikus együttese árad a lemezből.

grencso.jpg

Mindent egybevetve

Meg az a pillanat
Az az arc
Túlérett sárgabarack
Színek a teraszon

Szavakat keresgélek
Árnyalatokat
Ott akarok lenni
Veled
Átpréselődni az
Örök elválasztódás közönyén
Folyton
Kiművelt megmondók
Kórusoznak négynegyedben
Kifehérített köpenyben
Forgolódnak
Rendezni akarnak
Mindenáron
Átlépni
Életünk döntő szakaszának
Küszöbén

Ódáznak
Mindent egybevetve



Köszönettel tartozom mindazoknak, akik szavaikkal, gesztusaikkal, vagy pusztán jelenlétükkel, lélekben és szellemben bátorítanak. Erőt adnak, hogy maradjak, és továbbmenjek a megkezdett úton. Ami reménytelen - mégis gyönyörűséges, mert szabad, nem megfelelni akaró és nem szolgai.

Grencsó István

Info: bmc.hu

Címkék: jazz BMC

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr76282734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása