HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Kamarazene a Bartók teremben

mediatar 2012.05.24. 11:27

 

Kamarazenekari koncert Vivaldi, Haydn és Grieg műveiből

Helyszín: Debrecen, Bartók terem

Időpont: 2012. május 24. csütörtök 19:30h

Műsoron:

A. Vivaldi: A néqy évszak (Tavasz - Simon Vivien, Nyár - Bicskey László, Ősz - Erdélyi Zoltan, Tél - Alexáné Kardos Ildikó)
J. Haydn: D-dúr Divertimento op.1 No.3 (Hob.III.3)
E. Grieg: Holberg szvit vonószenekarra op. 40

Közreműködik:

Kodály Filharmonikusok Debrecen

Vezényel: Bényi Tibor

Antonio Vivaldi A négy évszak című alkotása igazi programzene. Minden egyes évszakának tételeiben ott a szomorúság, a szenvedély, de az öröm is, csupa mese, csupa sírás, ujjongás vagy épp elábrándozás. Valójában nem is egy mű, hanem négy: négy hegedűverseny (barokk nevén concerto), amit a program, az évszakok váltakozásának, a természet körforgásának ciklikus rendje kapcsol össze. Vivaldi igen fontosnak tartotta, hogy az előadók, s rajtuk keresztül a hallgatók is világosan értsék e program minden részletét, különösen izgatták a zenén kívüli dolgok, például a természeti jelenségek, állathangok, különféle mozgások, vagy éppen lelkiállapotok zenei ábrázolásának lehetőségei. A négy évszakban a páratlanul gazdag és csillogó hangszeres virtuozitás is a program, a kifejezés szolgálatában áll.

A szimfóniák mellett Haydn legismertebb és ma is leggyakrabban játszott darabjai a vonósnégyes műfajában születtek. A zeneszerző első vonósnégyeseit huszonhárom éves korában komponálta. Nagy részük még a divertimento - azaz szerenádjellegű, szórakoztató zene - műfaji megjelölést kapta. Fürnberg báró, akinek ez idő tájt szolgálatában állott, vidéki birtokán gyakran rendezett hangversenyeket, ezeken stílusos keretek között szólalhatott meg az op. 1-be foglalt D-dúr  "Divertimento".

Edward Grieg XVIII. századi táncformában komponált öttételes szvitjét eredetileg zongorára szánta, majd utóbb vonószenekarra dolgozta át. Létrejöttét Ludwig Holberg dán-norvég drámaíró születésének 200. évfordulója inspirálta, egyszerű, népies és őszinte zene. Az 1884-ben született neoklasszicista hangvételű kompozíció a Peer Gynt kísérőzene és az a-moll zongoraverseny mellett Grieg legismertebb alkotásai közé tartozik.


A koncertre belépők 1500 forintos áron (diák- és nyugdíjas jegy: 800 forint) válthatók: Tourinform Iroda (Debrecen, Piac u. 20.); előadás előtt a helyszínen; valamint az Interticket országos hálózatában!

forrás: kodalyfilharmonia.hu

Címkék: kamarazene

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr654543428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása