HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

...LISZT FERENC REPÜLŐTÉR LESZ FERIHEGY? + Liszt Ferenc Taurus

mediatar 2011.01.12. 16:22

A kormány célja, hogy legkésőbb 2011. októberre, de lehetőség szerint már az év első felében felvegye Liszt Ferenc nevét a ferihegyi repülőtér - mondta el az MTI-nek ma Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár.

 „Az ötlet genezise szinte népmesei: mikor néhány éve találkoztam azzal, hogy a varsói repülőtér Fryderyk Chopin nevét viseli, több embernek elmondtam, és rákérdeztem, hogy nálunk miért ne vehetné fel Liszt Ferenc nevét a repülőtér. Jóval később másoktól hallottam vissza az ötletemet, és akkor azt gondoltam, tegyünk valamit” - idézte fel a kezdeményezés megszületését az államtitkár.

Szőcs Géza szerint világszerte elterjedt gyakorlat, hogy nagy repülőterek neves művészek, államférfiak nevét veszik fel: Veronában például Gaius Valerius Catullus, Belgrádban Nikola Tesla, Tiranában Teréz anya, Rómában Leonardo da Vinci, Párizsban Charles de Gaulle, míg New Yorkban John F. Kennedy volt a névadó. A kulturális államtitkárság kezdeményezte a ferihegyi repülőtér névadását, de mivel állami vagyonelemről van szó, a tárgyalásokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium folytatja - közölte Szőcs Géza. Mint hozzáfűzte, a kormányzatnak csupán kisebbségi beleszólása van a Budapest Airport ügyeibe, ezért csak a tulajdonostársakkal közösen dönthet, tudomása szerint azonban a legjobb úton haladnak a tárgyalások, hogy a ferihegyi repülőtér felvehesse Liszt Ferenc nevét. A cél, hogy legkésőbb Liszt születésének 200. évfordulójára (2011. október 22.), de inkább Magyarország első félévi soros európai uniós elnöksége alatt, esetleg már januárban sor kerüljön az aktusra - árulta el az államtitkár.

http://www.magyarhirlap.hu/online/jovore_mar_liszt_ferenc_repuloter_lesz_ferihegyen.html

 

+

 

Magyarország legújabb werbelokja, a Gysev 1047 503-6 pályaszámú Liszt Ferenc Taurus-sza húzta a Lővér-Halászbástya InterCity vonatot Budapest Keleti pályaudvarról Sopron és Szombathely felé 2010. október 22-én, a mozdony átadásának másnapján. Különlegessége, hogy ahol megáll a mozdony, ott komolyzenét is játszik, mégpedig Liszt Ferenc II. rapszódiájának részletét. :-)

 

/Werbeloknak (magyarul kb. reklámmozdony) nevezzük azokat a mozdonyokat, melyek oldalán reklámfestés vagy matrica van. Általában a reklámokat nem festik, hanem fóliára nyomják és felragasztják a mozdonyra./

 

 

Címkék: ferenc vonat mozdony ferihegy repülőtér taurus liszt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr952579200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása