HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Liszt Ferenc zenéje - Hamburger Klára

mediatar 2011.01.31. 13:17

 

Újra kiadták Hamburger Klára Liszt-könyvét

 

Az először 1986-ban megjelent kötet bővítésére (Liszt Ferenc zenéje címmel) az előrehaladott, újabb és újabb adatokat feltáró Liszt-kutatás miatt is szükség volt.

Hamburger Klára: Liszt Ferenc zenéje (Balassi Kiadó 2011)
 

A zenetudós eredeti Liszt kalauza a komponista halálának centenáriumán jelent meg, benne a zeneszerző összes műve és azok elemzései. Bár a megbízható műjegyzék még mindig hiányzik, a Liszt-kutatás azóta igen sok információt tárt fel: analitikus munkák, disszertációk, tanulmányok jelnetek meg itthon, Európában és az Egyesült Államokban is. Ezeket az újabb adatokat is tartalmazza a most megjelent kiadvány, de jelentős különbség, hogy a vallásos-, a zenekari-, a verseny- és zongoraművek mellett egy, a kereszt motívumot feldolgozó előadás anyaga és Liszt dalai is helyet kaptak. Minden fejezet elején bevezető található az adott műfajról, de immár a művek képzőművészeti és irodalmi vonatkozásairól is olvashatunk. „A kötet előnye, hogy minden vers megtalálható benne (eredeti és magyar nyelven), amiket Liszt megzenésített" - emelte ki Dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora a keddi könyvbemutatón.

A naprakész adatok mellett további előny az olvashatóság és mindenki számára érthető stílus, számos kottapélda segíti továbbá a művek megértését és az elmélyülést. Az 520 oldalas könyv az UNESCO által is Liszt-évnek nyilvánított 2011-es évfordulón jelent meg a Balassi Kiadó gondozásában.

http://fidelio.hu/klasszikus/hirek/ujra_kiadtak_hamburger_klara_lisztkonyvet

Címkék: ferenc klára hamburger liszt zenéje

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr882627706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása