HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Górecki III. szimfónia - Fedezzük fel együtt!

mediatar 2011.05.10. 14:02

 

 Az Universitas hangversenysorozat 2010/2011-es évadán belül Fedezzük fel együtt! címmel meghirdetett minisorozat, melynek a május 10-i lesz a második koncertje, sikerrel debütált áprilisban.

 

 A koncert első részében a hallgatóság közelebbi kapcsolatba került a bemutatandó művel. A műismertető rész hangzó illusztrációi azonban nemcsak a mű rejtett értékeit állították reflektorfénybe, hanem a zenekar és a közönség is közvetlenebb viszonyba került az oldott, jó hangulatú zenei ismeretterjesztés révén. A műismertetőt Duffek Mihály, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar dékánja tartotta, aki jó házigazdaként terelte a hallgatóságot a második részben felhangzó teljes mű befogadása felé, mely ez esetben Rahmanyinov II. szimfóniája volt.

 

 A május 10-i koncert másfajta, de rendkívüli élményt ígér a záróestre látogatóknak: egy kortárs darabbal, Górecki III. szimfóniájával ismerkedhetnek meg, amely kortárs műtől szokatlan módon, a slágerlisták élén szerepelt a múlt század 90-es éveiben, és CD felvétele több mint egymillió példányban kelt el.

 

Miként lehetséges ez?

 

 Szerzője, a lengyel Henryk Mikolaj Górecki 1933-ban született és 2010-ben hunyt el.

 

 Górecki rövid ideig tanult Párizsban (1961), s szintén rövid ideig – kilenc hónapig - ösztöndíjasként Nyugat-Berlinben is tartózkodott (1973-74), de e két intermezzót leszámítva Katowicében élt haláláig. A katowicei zeneakadémián fejezte be tanulmányait 1960-ban, az intézménynek már 1968-ban tanára lett, sőt 1975 és 1979 között a zeneakadémia rektora is volt (1979-ben politikai okokból távozott állásából).

 

 A katolikus Góreckit, mint ellenzékit, számon tartotta és megfigyelte a kommunista hatalom. 

 

 II. János Pál pápa első lengyelországi zarándoklatára készült Górecki kórusra, bariton szólóra és zenekarra írt Beatus Vir című megrázó műve, amelyet a pápa jelenlétében maga a szerző dirigált, s az egyházfő harmadik lengyelországi látogatására íródott a Totus Tuus című kórusmű, amely szintén a kortárs egyházi zene egyik legismertebb műve. Érdemes megemlíteni, hogy a Szolidaritás szakszervezet üldözése inspirálta egy másik jelentős mű, a Miserere megírására Góreckit.

 

 Lengyelország egyik legradikálisabb avantgard zeneszerzőjének tartott Henryk Mikolaj Górecki számára – a hazai sikerek után – a világsikert is meghozta, az egy szoprán hangra és egy zenekarra komponált III. szimfóniája. Ekkoriban szemmel láthatóan visszafordult az úton, melyen eddig járt. Zenéjéből eltűnik a disszonancia és az eredetiségre törekvő hangszerelési megoldások. Sőt időnként magára ölt egyfajta dallamos, romantikus, néhol egyenesen érzelmes köpönyeget, mely korábban elképzelhetetlen lett volna. 

 

 A III. szimfóniát az 1977-es franciaországi bemutatón kifejezetten hűvösen fogadta a Royan Fesztivál kortárszene-rajongó közönsége. Azonban 1991-ben David Zinman a London Sinfonietta élén lemezre vette a művet, a szopránszólót Dawn Upshaw énekelte, s a felvétel a komolyzenei toplisták élére került, több mint egymillió példányt adtak el belőle. Ennek köszönhetően a 3. szimfónia talán a legismertebb kortárs zenemű. A brit popzenei (!) listákon pedig, megelőzve Madonna és Michael Jackson lemezeit, néhány hét alatt a hatodik helyig jutott. 

 

 A szimfónia alcíme: Szomorú dalok szimfóniája, mivel a szimfónia első tételének alapmotívuma egy XV. századi lengyel Mária-siralom feldolgozása, a második tétel dalszövegét egy 18 éves lengyel lány által a zakopanei Gestapo-cella falára írt sorok képezik, melyben édesanyját vigasztalja, miközben Szűz Máriához fohászkodik..

A harmadik tétel főmotívuma egy lengyel népdal, a sziléziai felkelésben elesett fiát kereső anya éneke. Szomorúság, bánat, ünnepélyes emelkedettség jellemzi, különlegessége az éterikus lamentáció, a magasba kérdésként ívelő női hang.

 

 Az évad hivatalos záróestjét is jelentő hangverseny 2010. május 10-én este 7 órakor lesz a Debreceni Egyetem központi épületének aulájában.

 

 A művet a Debreceni Filharmonikus Zenekar mutatja be, a művet ismerteti az est házigazdája, Duffek Mihály, a DE Zeneművészeti kar dékánja, vezényel Kocsár Balázs.

 

 

 Szólista: Justyna Reczeniedi - szoprán (Varsói Kamaraopera, Lengyel Nemzeti Opera - Varsó)

 

Górecki életéről bővebben:

http://www.momus.hu/article.php?artid=5827

 

A III. szimfónia itt hallgatható meg:

http://theblues-thatjazz.com/box/4650-henryk-gorecki--symphony-of-sorrowfull-songs.html?lang=pl

 

A kiváló lengyel énekesnő (aki nem mellesleg hegedűművész is) saját honlapja:

http://www.sopran.boo.pl



Szeretettel várnak minden érdeklődőt a hangversenyre:

a Szervezők


***
az ajánlóban említett CD megvan a Médiatárban!

Címkék: együtt fel 3. mihály universitas szimfónia justyna hangversenysorozat fedezzük henryk górecki duffek reczeniedi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr652892984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása