HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

A Báthory Expressz Debrecenbe ér - Kuttya koncert az egyetem előtt

mediatar 2011.05.12. 14:46

 Kuttya koncert

a Lengyel-Magyar barátság jegyében

 

 

 

 

 

 

 

 

  

http://www.myspace.com/kuttya

2011. május 12. · 19:00 - 20:30 a Debreceni Egyetem előtt

 

 

 

Báthory Expressz Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc - (2011. május 6. - 2011. június 6.)

 
Web: hungary.art.pl/aktualitasok/bathory-expressz/

 

 

A Báthory Expressz gigantikus turnéjával, 5 magyar és 10 lengyel városon áthaladva, országhatárokon átívelő különleges happeninggel tesz kísérletet arra, hogy újraírhassa a "lengyel-magyar két jó barát.." áttetszőre koptatott szlogenjét. A projekt címe egyrészt a szervező Cracovia Expressz Alapítvány (Krakkói Magyar Centrum) nevére utal, másrészt a 60-70-es évek kultikus nemzetközi gyorsvonatára, mely sok kedves emléket idéz fel az akkortájt krakkói színházi fesztiválokra, gdanski képzőművészeti tárlatokra, varsói jazz jamboreekra zarándokló mai 50-60-asok generációjában. A korosztályélmény feletti nosztalgiázáson túl azonban a kezdeményezés célja, hogy leporolja és újra élővé varázsolja a két nép évszázados barátságának - olykor kiüresedett versikévé degradált - mély történelmi tartalmait és alternatív módon teremtsen lehetőséget a társadalmi aktivitásra.

AZ ÚT. A Níza május 6-án indul Budapestről, és 30 nap alatt 15 városon, ezen belül 5 magyar (Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc) valamint 10 lengyel nagyvároson keresztül áthaladva (NowySącz-Tarnów-Krakkó-Katowice-Wrocław-Łódź-Poznań-Gdańsk-Sopot-Varsó), összesen 3239 kilométert hagyva maga mögött érkezik meg Varsóba. A kisteherautó minden állomásán két napon át gyűjti a helyiek által hozott emlékképeket, hazánkban a lengyelekről, Lengyelországban pedig a magyarokról szóló történeteket, fotókat, emléktárgyakat, videonaplóban rögzítve a történeteket. A kamion a falán egyre sokasodó graffitikkal gurul tovább városról-városra, mint egyfajta mozgó üzenőfal. Az anyagokból az út végén kiállítást szervezünk Magyarországon és Lengyelországban, az akciót megörökítő albumot és kisfilmet pedig ünnepélyes keretek között kívánjuk átnyújtani a két ország államfőjének a június 30-i EU átadás-átvétel napján a két ország civil társadalmainak nevében.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr402898326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása