HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Film Auer Lipót életéről - a DVD már elérhető a Médiatárban!

mediatar 2011.06.07. 11:50

 

 

 

 

 

 

 

Auer Lipót (1845-1930) hegedűművész, karmester és zenepedagógus a világ zenei életének meghatározó alakja. A magyar muzsikusra egyaránt büszke Európa, Oroszország és az Egyesült Államok. A veszprémi fiúból pár évtized alatt a cár udvari szólóhegedűse, nemesi rangra emelt államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium tanára, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere lett. Országok, királyok és szultánok versengtek, hogy hallhassák játékát. Kitüntetésekkel halmozták el a Meiningeni Kereszttől a Francia Becsületrenden át a Szent Vlagyimir érdemrendig.

Az oroszországi forradalom után az USA fogadta kitárt karokkal: a világ elsőszámú művészeti iskoláinak, a Juilliard Graduate School of Music (New York) és a Curtis Institute (Philadelphia) tanszékvezetője lett. Még 80 évesen is koncertezett a Carnegie Hall-ban. Büszkék voltak barátságára a kor legnevesebb zeneszerzői, hangszeres művészei: Csajkovszkij, Rubinstein, Sarasate, Rimszkij-Korszakov, Liszt Ferenc. Világhírű muzsikusok sokasága került ki kezei alól: Mischa Elman, Jascha Heifetz, Nathan Milstein és még folytathatnánk a hegedűvirtuózok hosszú sorát.

Auer egyaránt volt művész és tanár, keresztény és zsidó, orosz és amerikai. És persze magyar, hiszen vallotta: „minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el”.

AUER LIPÓT

Veszprémtől Szentpéterváron át New York-ig ívelő páratlan életútja, művészi és pedagógusi nagysága nyilvánvaló tény. Rendkívűli az adósságunk, hogy ezt Magyarországon és külföldön is bemutassuk. A mi feladatunk az, hogy méltón őrizzük emlékét azoknak a magyaroknak, akikre büszke a nagyvilág, de akikről eddig méltatlanul hallgatott hazájuk.

Zenés tv-filmünkkel kettős a célunk: Auer Lipót életútját közel hozni szülőföldjéhez, és szülőföldjét megismertetni a nagyvilággal.

Bemutatjuk életét a veszprémi hegedűóráktól a budapesti, bécsi tanulmányokon át, az európai turnékig. Felelevenítjük a szentpétervári évtizedeket, a veszprémi vakációkat és New York meghódítását. A filmben világhírű muzsikusok interjúkkal tesznek tanúságot Auerről. Igazi különlegességeket is bemutatunk, mint Auer egykori stradivári hegedűjét, mely ma a chicagói Stradivari Társaság tulajdona, a Carnegie Hall-beli koncertjének hangfelvételeit, a szentpétervári konzervatórium Auer-termét, és persze rengeteg zenét – archív anyagokból, de mai koncertfelvételekből is, melyeken a Bartók–Pásztory díjas Mendelssohn Kamarazenekar és Kováts Péter hegedűművész közreműködésével mutatjuk be a nagy muzsikus életművét.

http://www.auer-thefilm.com/

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr502964153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása