HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Bartók kórusverseny 2012 Debrecen

mediatar 2012.07.26. 11:58

BBNK.jpg

A résztvevők felvonulásával és nyitó díszhangversennyel csütörtök este hivatalosan is megkezdődik a Bartók Béla XXV. Nemzetközi Kórusverseny Debrecenben.

A három kontinens tizenöt országából érkezett huszonnégy kórus mintegy ezer énekesének többségével azonban a közönség már a hivatalos megnyitó előtt megismerkedhetett: az énekesek az elmúlt öt napban szekerekkel vonultak fel a város több pontján, és meglepetéskoncerteket adtak a járókelőknek.

A hivatalos versenyprogramban július 25. és 29. között versengenek a kórusok a Bartók Béla XXV. Nemzetközi Kórusverseny nagydíjáért.

Az öt hazai, köztük két debreceni kórus mellett az Egyesült Államokból, Belgiumból, Dániából, a Fülöp-szigetekről, Indonéziából, Kanadából, Lengyelországból, Lettországból, Moldovából, Németországból, Norvégiából, Oroszországból, Spanyolországból és Ukrajnából érkeztek énekesek a nemzetközi megmérettetésre.

Balogh József versenyigazgató korábbi tájékoztatása szerint a világon évente mintegy háromezer kórusversenyt rendeznek, ezek sorában rangosnak számít a kortárs kórusműveket megszólaltató, ezáltal folyamatosan megújuló debreceni verseny.

Az idei találkozón Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából Páros csillag néven kiállítást rendeztek a helyi Kölcsey központban, utalva Bartók és Kodály elválaszthatatlan kettősére, valamint mindkettejük vonzódására a magyar népzene értékei iránt.

A csütörtök esti nyitókoncerten Kodály Zoltánnak egy Magyarországon még soha be nem mutatott darabja, a The Music Makers csendül fel. Az előadás érdekessége, hogy a karmesteri pódiumra ezúttal is a 48 évvel ezelőtti oxfordi ősbemutató karnagya, Heltay László áll.                                                    forrás: haon.hu

Bartok-korusverseny-2012.jpg

Címkék: 2012 Debrecen Bartók kórusverseny

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr214679425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása