HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Újdonság ajánló - The CHESS Story

mediatar 2014.05.28. 10:39

 

chess.jpg

A Chess Records történetéről így ír a Quart.hu:

"Leonard és Phil Chess 1928-ban Lengyelországból vándoroltak ki az Egyesült Államokba, Chicagóba. A negyvenes évekre számos bár volt a tulajdonukban, köztük a Macomba nevű híres klub, ahol blues-zene szólt. 1947-ben vásárolták meg az Aristocrat Records egy részét, 1949-ben pedig az egészet, és 1950-ben neveztek át Chess Records névre. A kiadó főként azokra a chicagói blues-zenészekre koncentrált, akiknek a zenéjével a nagyobb cégek nem törődtek. Már az Aristocrat megkezdte Muddy Waters felvételeinek kiadását, és az ő kislemezeit továbbra is a Chess hozdta ki, újabb felfedezettekével egyetemben. Így például Sam Phillips fiatal producer felfedezett egy fiatalembert, akinek a művészneve Howlin' Wolf volt, és elvitte a felvételeket a Chess testvéreknek. Willie Dixon, Little Walter, John Lee Hooker és mások, nagyjából mindenki, aki a zenetörténet Chicago blues című fejezetében szerepel, kiadott itt felvételeket.
1954-ben felvettek két érzelmes dalt a Flamingos és a Moonglows nevű fekete énekegyüttesekkel - ezekből hatalmas sláger lett, csak éppen (mint az gyakran előfordult a rockzene korai időszakában) nem az eredeti fekete előadók tolmácsolásában, hanem fehér énekesek (konkrétan a McGuire Sisters és Pat Boone) előadásában. Ettől függetlenül a Chess Recordsot ettől kezdve egy olyan cégként tartották számon, amely képes nagy slágereket szállítani.
1955-ben egy fiatal énekes-gitáros Chicagóban járt, és találkozott Muddy Waters-szel, aki rábeszélte őt, hogy menjen el egy meghallgatásra a Chess tesvérekhez. Nekik tetszett az Ida Red című szám, csak a címével voltak elégedetlenek, ezért aztán Maybellene címen jelent meg és lett országos sláger. A Chess megtalálta első énekesét, aki olyan dalokat írt, amik az ő előadásában is, nem csak mások feldolgozásában, slágerek lettek. A kiadó gondozásában jelent meg a Roll Over Beethoven, Johnny B. Goode, Sweet Lilttle Sixteen és még számos Chuck Berry-dal, amik ma az alapműveltség részei. Szintén 1955-ben fedezték fel Elias McDaniels énekest, aki a Chess testvérek javaslatára a Bo Diddley művésznevet választotta.
A kiadó nemcsak a blues és a rockandroll, hanem a jazz és a gospel műfajaiban is igen fontos szerepet töltött be; a jazz-felvételek számára egy alvállalatot is alapítottak 1956-ban Argo (később Cadet) néven. Itt jelentek meg az első női r&b-énekesnő, Etta James lemezei is. A korábban kizárólag kislemezeket kiadó Chess 1956-ban adta ki az első lp-jét (a Rock, Rock, Rock című filmzenealbumot). Noha végig Chicago volt a központ, idővel más városokból is szerződtettek művészeket, New Orleansból, Memphisből és máshonnan.
1968-ban a kiadót otthagyta egyik vezető producere, Billy Davis, Leonard Chess pedig, aki a két tulajdonos közül inkább foglalkozott a tehetségek felkutatásával, egyre inkább a WVON nevű rádióállomás ügyeivel törődött. 1969-ben a kiadót eladták a General Recorded Tape nevű cégnek; az év októberében pedig elhunyt Leonard. A mesterszalagokat végül az MCA (a későbbi Universal) szerezte meg, amely a nyolcvanas és kilencvenes években számos újrakiadást jelentetett meg az addigra ritka, féltett és rendkívül értékes kincsekké lett felvételekből."

***

Köszönjük az ajándékot dr Varga Attilának, aki már sok remek jazz és blues cd-t adományozott a Médiatárnak!

Címkék: story Blues Records Chess

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr736222814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása