HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Délibáb klub indul!

mediatar 2014.10.09. 16:58

A Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házában hamarosan megkezdi működését a Délibáb Klub, egy olyan társasági alkalmat teremtve, ahol amellett, hogy a népzenéé és a táncházé a főszerep, szó eshet majd a népművészetről is.

A névválasztás nem véletlen: az 1970-ben alapított Délibáb Népzenei Együttes neve fogalommá vált a népzenét szerető debreceniek és környékbeliek körében. Az együttes-alapítás 55. évfordulójának közeledte, s az első táncház emlékezetére rendezett tavaszi jubileumi táncház sikere együttesen vezette a mostani és egykori szervezőket, valamint az együttes alapítóját arra a gondolatra, hogy Debrecennek nagy szüksége van egy olyan népzenei-társasági alkalomra, műhelyre, ahol a népzene, néptánc és népművészet a népi műveltség szerves egységében jelenik meg. Ahogyan Lükő Gábor írja A magyar lélek formáiban, a nép lelkében együtt él a népzene, népköltészet, népművészet, s hozzá tehetjük, a néptánc is.

 Ebben az évben három alkalmat tervezünk, az elsőt október 10-én, pénteken 19-től 24 óráig tartjuk. Mindhárom estén szó esik majd a debreceni kezdetekről, azaz a népzenei együttesek születéséről, lesz csöppnyi elméleti beszélgetés a népművészetről, illetve közös énekszóval, majd szenior táncházzal zárul az este. Az első félév táncházai a széki tánc jegyében zajlanak majd, emellett lesz persze szabad tánc is, kívánság szerint. A muzsikáról a Szeredás Együttes, a tánctanításról Kiss József gondoskodik, s esetenként az egykori Délibáb tagjai is beállnak majd a zenekarba.

Az alkalmakra a belépés díjtalan!

Delibab plakat web.jpg

Címkék: népművészet klub néptánc népzene táncház Debrecen Délibáb

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr496775277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása