HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Mindenszentek éjszakája

mediatar 2012.10.31. 17:02

Shannon.hu - Mindenszentek éjszakája

Itt is, ott is nyílnak az éjben
parázsvirágok a hegy oldalán
Dob szava szólít, rezzen a sötét éjszaka,
micsoda pogány tánc.

Lelkünk mélyén rejtett képek,
elfeledettnek hittek rég,
Míg tart ez az éjjel, életre kelnek,
egyre csak jönnek, jönnek még.

Látom a fényt a messzeségből,
remegő lángok az éj köpenyén,
Gyertyák, mécsesek izzó tánca,
ki régen elment, most bennük él

Hosszúra nyúlnak a mezőn az árnyak,
nagyra nőnek, ahogy felcsap a láng,
Zöld lovag árnya az útkereszten
őrzi az elmúlt év nyomát

Ezernyi hanggal száll el a szél,
magamban állok a híd közepén,
Csobban a folyó, nézek a vízre,
úszik az arcom a tenger felé.

 ***

A Shannon.hu zenekar 2000-ben alakult, ismert zenészek részvételével. Fő célja a világzene egy új műfajának hazai megteremtése, amelyben a népzenei (kelta, magyar és balkáni) elemeket a klasszikus, a dzsessz és a modern rock hangzásaival ötvözi és izgalmas stílusát presztízsértékű, igényes produkcióvá emeli.
shannon-pont-hu.jpg

Az elmúlt években többszáz önálló koncertet tartott, illetve sok fesztiválfellépésen vett részt produkciójával. Budapesten; (fontosabb helyszínek: Petőfi Csarnok, IBS, Sziget, Merlin Színház, Almássy-téri Szabadidő Központ, Millenáris, Vajdahunyadvár), illetve több jelentős vidéki helyszínen koncertezett (Gyulai Várszínház, Miskolci Nemzeti Színház, városi művelődési központok és szabadtéri színpadok, stb.).
***
Ajánlott lemezük a Médiatárból:
Ahogy lesz (2004)

Énekek a szerelemről (Jöjj, jöjj varázsló), hatalomvágyó törpékről (Törpék álma), a világvándorról (Szép szavú vándor), ballada a megmaradottakról (9/11), otthonunkról (Az én városom), sörről, borról másképp (Fogy a sör; A bor, a dal, a tánc), és ír-balkán táncforgatagról (Tűztánc). A korong 7. száma (A hetedik nap) különleges üzenetet hordoz: a figyelmet hivatott ráirányítani a veszélyeztetett kis kultúrákra és a kis nyelvek eltűnésének veszélyére. A “hetedik nap” a sokszínű nyelvi és kulturális értékek megóvásának utolsó lehetőségeit ajánlja. Tizedikként egy reménykeltő, gyönyörű dallamfolyam földgolyónkról: ez a Hajnaltól hajnalig. A lemezen szerepel még egy modern, groove-os feldolgozás Loreena McKennitt „All Souls Night” c. slágeréből (Mindenszentek éjszakája), illetve a lemez könnyed, gyermeki egyszerűségű címadó dala: „Ahogy lesz, úgy akarom”.

A lemez vendégművészei: Karácsony János “James” – ének, gitár (LGT); Moór Bernadett “Bedhy” – ének, vokál (ex-Bestiák); Gyenge Lajos – dob, ütőhangszerek (HBB, etc.); Lantos Zoltán – hegedű (Mirrorworld).
***
a hivatkozott dal Loreena McKennitt „All Souls Night”
 

Címkék: éjszakája Mindenszentek Shannon.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr334881824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása