HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Dvorák és Sosztakovics moll-ban

mediatar 2011.05.12. 10:35

 2011. május 12. 19.30 – Bartók Terem

Debreceni Filharmonikus Zenekar (Rubányi bérlet sorozat) 


A. Dvorák: h- moll gordonkaverseny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANTONÍN DVORÁK (1841—1904)

 

Nelahozeves-ben született. A prágai orgonaiskolában tanult, majd színházi muzsikus lett. Az Ideiglenes Színházban (a prágai Nemzeti Színház elődjében) megismerte Smetanát és a cseh nemzeti zene lelkes harcosául szegődött ő is. A nyilvánosságnak Smetana mutatta be Május éj című notturnóját és III. Szimfóniáját 1874-ben. A következő évben osztrák állami ösztöndíjat kapott, Brahms is felfigyelt rá, és beajánlotta kiadójához. 1878-tól külföldi hangversenyein maga vezényelte műveit, és mindenütt nagy sikert aratott. 1890-ben a prágai konzervatórium tanára lett. 1892—95-ig a New York-i konzervatóriumot igazgatta, majd a prágai konzervatórium élére került. Itt működött haláláig.

 

 

 D. Sosztakovics: V. d- moll szimfónia


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DMITRIJ SOSZTAKOVICS (1906—1975)

 

Pétervárott született. Kilencéves korában anyjától tanult zongorázni, majd a Glasser-féle zeneiskola növendéke lett. 1919 és 1925 között a leningrádi konzervatóriumban tanult. Diplomamunkája, I. szimfóniája, világsikert aratott.

Erre a művére — mint általában a húszas években írt kompozícióira — Hindemith, Mahler és Berg hatása nyomta rá bélyegét, azoké a zeneszerzőké, akiket ekkortájt jól ismertek a leningrádi muzsikusok. Érett korszakát az V. szimfóniától (1937) számítjuk, itt már megtalálta a maga egyéni hangját és stílusát. Művészi gonddal megmunkált kamarazeneműveket is írt ebben a korszakában. Az 1948-ban őt is ért bírálatra Sosztakovics olyan közösségi hangú művekkel reagált, mint a Dal az erdőkről című oratórium vagy a Berlin eleste című filmzene. Szüntelenül alkotó, fáradhatatlan és termékeny zeneszerző, akit hazai (ötszörös Sztálin, illetve Lenin-díj, kétszeres Lenin-rend) és nemzetközi elismerések (Sibelius-díj, az Osztrák Köztársaság Becsületrendje, oxfordi díszdoktorság) kísérnek pályáján.

 

Közreműködik: Várdai István 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://zakbk.hu/portre-vardai-istvan

 

Debreceni Filharmonikus Zenekar

 

http://www.dbfilharmonikusok.hu

 

 

Vezényel: Kollár Imre



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.momus.hu/article.php?artid=4776

 

 

+++

a műsor elhangzik még a Nyugdíjas Bérletsorozatban is:

2011. május 14. 17 óra- Bartók Terem

 


 

Címkék: debrecen kollár dvorák sosztakovics várdai

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr702897762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása