HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

szemezgetés a Médiatár gyűjteményéből

mediatar 2012.10.11. 10:03

...immár több száz éve minden október 2. hétvégéjén a Királyhágón túl Bánffyhunyadon innen Kőrösfeketetón megrendezik a híres vásárt, melyen minden kapható, amit az ember el tud képzelni és az is amit nem...

A közelgő eseményhez ajánlott muzsika a Médiatár kollekciójából:

cimbali.jpg

A CimbaliBand cimbalom-harmonika vezette formációja úttörő kezdeményezésnek számít. E két hangszer harmóniája, valamint az ezeket kísérő ének, hegedű, tambura, nagybőgő és derbuka alkotják a CimbaliBand egyedi hangzásvilágát. Ez a kizárólag akusztikus hangszereken megszólaló, mély gyökerekből táplálkozó, ám nagyon is mai, friss és lendületes zene olyanokat is megragad, akik egyébként nem állnak közel a népzenéhez.

Unger Balázs - cimbalom, brácsa, ének
Wertetics Szlobodán - harmonika, ének
Szita Eszter - ének
Boda Gellért - hegedű, kontra
Unger Gergő - gitár, ének
Rodek Krisztián - tamburabrács, derbuka, ének
Pataj Péter - nagybőgő

Közreműködik:
Kis Anita - héttérének
Pál István "Szalonna" - hegedű
Jeremy Barnes - harmonika
Heather Throst - hegedű

1. Kanász / Swineherd
2. Leányvásár / Maiden Fair
3. Turceasca Oro
4. Legényes / Lad's Dance (Swing in Cluj)
5. Dúdolós / Humming song
6. Bucaresti Express
7. Páratlan érzés / Irregular Feeling
8. Bánat / Sorrow
9. Ördög útja / The Devil's Path
10. De szépen szól a cimbalom / How Beautiful The Cimbalom

***

 

***

Az együttes honlapjáról:

“A népzene tehát a természet tüneménye” - mondta Bartók, és ez az állítás  a mai világban is megállja a helyét, vallják a Cimbaliband tagjai . Zenéjükben a modern kelet európai életérzés keveredik a népzenével, viszont mindez természetes formában történik, mert ők egy igazi “multikulti” zenekar.  Szerb harmonikás, magyar hegedűs, roma nagybőgős, sváb-magyar cimbalmos és gitáros, mindez egy sejtelmes női énekhanggal, és egy jazzdobossal megfűszerezve. Zenéjük forrásai különböző helyekről fakadnak:  magyar népzene, klasszikus zene, jazz, balkáni népzene, rock’n’roll, de két dolog mégis összetarjta a bandát, a barátság, és egy igazi varázslatos magyar hangszer: a cimbalom. Nem véletlenül emlegetik a zenei szaklapok Unger Balázst a "cimbalom Chuck Berry-je" ként! Gyors ”riffjeivel” változatos stílusban mozgatja irányítja a zenekart az igazi magyar akusztikus "keverőpult" mögül. A fentieket egyesítve válik teljessé a hallgató számára az eredeti Kelet- európai cimbalom Rock’n’Roll!

cimbaliban.hu

***

 Körösfeketetó a Királyhágó utáni második falu a Sebes-Körös partján. A település 1815-ben kapott országos vásártartói jogot. Minden év október második hétvégéjén tartják az országos kirakodóvásárt. A vásár 4 napos, csütörtöktől vasárnapig tart, hétfőn pedig állatvásár van. Magyar, román és cigány árusok árulják a legkülönbözőbb termékeket, holmikat. Legfőbb vonzereje a sokféle régiség. A vásárlók döntően Kis-Magyarországról jövő magyarok. Az árusok közül sokan a helyszínen alszanak, esetenként népzene, néptánc, egy kis mulatozás is van, főként esténként. A mezőségi széki magyarok jelentős létszámmal szoktak itt lenni. A teljesen román ajkú faluban ilyenkor még a házak udvarai is kiadó fizetős parkolókká válnak, de egész Kalotaszegen hónapokkal a vásár előtt le vannak foglalva a magyar szálláshelyek is erre az időre.

jellemző képek is vannak: erdely-szep.hu

Címkék: cd Médiatár Cimbaliban Feketetó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr414832335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása