HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

...folytatódik jazz- és filmklubunk programsorozata!

mediatar 2013.02.05. 16:39

Kedves Érdeklődők!

Értesítjük önöket, hogy a 2013. április 24-i félévzáró jazztörténeti előadás után fellép a DZSINDZSA trio jazzegyüttes!!!

 

2013. április 24. szerda 18h
Romkert kávézó és kiállítóterem / Debrecen, a Nagytemplom mögött/
Turi Gábor jazz-szakíró, a jazz közvetítésében kiemelkedő szerepet játszó személyek munkásságát elismerő Pernye András-díj idei kitüntetettje
hang-és videobejátszásokkal kísért előadássorozatának
A rögtönzés világa - Jazztörténeti szabadiskola
félévzáró estje
2/5. Nagy egyéniségek - Miles Davis & John Coltrane
Két személyiség, két zenei felfogás. Szakítás a hagyományokkal, útkeresés eltérő irányokba. Közérthetőség és népszerűség – radikalizmus és absztrakció. A szólista-szerep kiterjesztése. plussz!!!

az előadás után kb. 20 órától fellép a

DZSINDZSA trio
Weisz Gábor – szaxofon, Hock Ernő – bőgő, G. Szabó Hunor – dob

A zenekar 2005-ben alakult, stílusát alapvetően a 60-as évek amerikai jazz avantgardistáinak free zenéje illetve a magyar népzene ihlette (a tagok játszottak vagy játszanak népzenét). Zenéjükre jellemző a dalok friss és szabad felfogású játékmódja.
A zenekar 2005-ben készített lemezt, melyet az S10 kiadó jelentetett meg, és melyen Grencsó István és Bede Péter szaxofonos vendégek közreműködnek, majd 2009-ben jelent meg közös lemezük a francia Pulcinella zenekarral a BMC kiadó gondozásában.

...
„A kortárs jazz könnyen befogadható, helyenként játékos, néhol viszont kimondottan elvont, experimentális ágát képviseli a Dzsindzsa. Leginkább jellemző vonása mindenképpen a groteszk-ironikus hangvétel, mellette a jó humor, mely ugyanakkor zenei igényességgel, virtuóz szólókkal és kiváló hangszerelési megoldásokkal párosul.”

Turi-Gabor-Davis-es-Coltrane-plusz-Dzsindzsa-trio-webre.jpg

Dzsindzsa-trio-Debrecen-webre.jpg

******************************************************************************************************************

 

Kedves Érdeklődők!

Értesítjük önöket, hogy a 2013. április 10-i jazztörténeti előadás után fellép a Sárga Áspis Project jazz-folk együttes!!!

 

A Sárga Áspis Project-et 2011-ben alakította 4 színházban dolgozó hivatásos énekes:
Törő Ildikó, Simon Erika, Ladjánszki László és Lakatos Gergely, akik már korábban is dolgoztak együtt jazz formációban.
Ezzel a kezdeményezéssel az volt a céljuk, hogy a népzenei kultúrkincsben rejlő értékeket egy alapvetően távol álló stílusban átértelmezve, új művészi minőségeket hozzanak létre.
Ebben nagy segítségükre volt Zakar Zoltán jazz-zenész, aki a különleges átiratokat készített a népzenei eredetű anyagokból.
Az énekkvartett kíséretét egy jazz-trió biztosítja, melynek tagjai: Szentai Cecília (zongora), Gajdos Márk (bőgő), Pataji Géza (dob).
http://www.talentometer.hu/nevezettek/sarga-aspis-project
/a linken bele is lehet hallgatni muzsikájukba/

 

Sarga-Aspis-Project.jpg

 

Turi-Gabor-jazziskola-2-felev.jpg

***************************************************************************

Szuk-Balazs-filmklub-2-felev.jpg

Címkék: filmklub jazzklub Gábor Balázs TÁMOP DEENK Szűk Turi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr865064270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása