HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Nyári lemezajánló - Haydn összes zongoraszonátája Jandó Jenő előadásában 10 CD-n

mediatar 2013.07.05. 10:01

Haydn-Jando.jpg

Jandó Jenő

A briliáns magyar zongorista generáció egyik tagja világszerte ismert művész, hiszen hatalmas diszkográfiát mondhat magáénak, többek között Beethoven és Mozart teljes zongoramuzsikájából csakúgy, mint Bach, Bartók, Haydn, Liszt és Schubert kamarazenéjéből. Jandó Jenő 1952-ben született Pécsett. Hatévesen kezdett el zongorázni, majd tanulmányait a pécsi konzervatóriumban folytatta. 1968-tól a Zeneakadémián Nemes Katalin, Kadosa Pál és Mihály András növendéke volt. 1973-ban megnyerte a Magyar Rádió Zongoraversenyét, amelyet több külföldi versenygyőzelem követett, többek közt a milánói Dino Ciani, a versailles-i Cziffra György és a sydney-i Nemzetközi Zongoraversenyen. 1974-ben diplomázott, azóta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, egyetemi docens. Nemzetközi karrierje a 70-es évek elején indult: Európa számos városában fellépett, de eljutott az Egyesült Államokba és Japánba is. Olyan karmesterekkel dolgozott, mint Ferencsik János, Fischer Ádám, Lamberto Gardelli, Ligeti András, Giuseppe Patané, Peskó Zoltán, Jurij Szimonov és Antoni Wit - hogy csak néhányat említsünk a fontosabbak közül. Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész, a Bartók-Pásztory-díj kitüntetettje.
forrás: fidelio.hu

Címkék: zongora szonáta Haydn Jandó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr795392065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása