HTML

Médiatár - DEENK

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár Médiatárának blogja elsősorban zene és film témában Honlap: http://media.lib.unideb.hu/ Email: mediatar@lib.unideb.hu

Friss topikok

Budapesti programajánló - Könnyűzenei konferencia

mediatar 2014.01.30. 15:51

KONFERENCIA

Könnyűzene – könnyű zene?
 

Operett, kuplé, jazz, beat, filmzene, X-faktor – nem szokványos témái az akadémiai zenekutatásnak. A „Lendület” 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport 2014. január 31-én és február 1-én tartandó konferenciája számos történeti és esztétikai szempontból vizsgálja meg az utóbbi száz év hazai könnyűzenéjét.

A rendezvény részletes programja itt tölthető le.

konnyuzenei konferencia.jpg

A 20-21. Századi Magyar zenei Archívum és Kutatócsoport Könnyűzene - könnyű zene? Magyar populáris zene a 20-21. században címmel rendez konferenciát 2014. január 31-én és február 1-én az MTA BTK Zenetudományi Intézet Bartók-termében, ahol popzenével, jazzel, operettel és cigányzenével kapcsolatos előadások is elhangzanak. A konferencián éppúgy teret kapnak a politika- és társadalomtörténeti megközelítések, mint az esztétikaiak. A konferenciához koncert- és hangszeres bemutatóval egybekötött előadás is kapcsolódik.

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület-programjának keretében 2012. július 1-jén jött létre az  MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetében a 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport, amelynek elsődleges célja, hogy összegyűjtse, archiválja, elemezze és értelmezze, valamint kutathatóvá tegye a 20. századi magyar zene dokumentumait, továbbá hogy e kutatások eredményeit a szakmabeli érdeklődők és a nagyobb nyilvánosság elé tárja. Az archívum és kutatócsoport források sokaságát kívánja összegyűjteni, mégpedig nem kizárólag a komoly és kortárs zene köréből, de tevékenységi területei közé tartozik a 20. század magyarországi szórakoztató és könnyűzenéjének feldolgozása is. Az archívumban őrzött dokumentumok a magyarországi kulturális örökség részét képezik. A gyűjteményt létrehozók és működtetők nem titkolt célja ugyanakkor, hogy a 20. és 21. századi magyar zenét segítse bekapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe.

forrás: http://zti.hu/mza/index.htm

Címkék: zene a konferencia és - könnyű populáris zene? zenei században Magyar Archívum 20-21. Századi Kutatócsoport Könnyűzene

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediatar.blog.hu/api/trackback/id/tr455790155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása